2024.06.19, Szerda

Tizenkétezer gázkonvektor cseréje válik lehetővé szeptemberben

MTI

2017.08.21. 17:01

Nyolcvan százalékos támogatást kaphat korszerűtlen fűtőberendezése leváltására, aki ősszel beadja pályázatát.

Az Otthon melege program fűtéskorszerűsítési alprogramjában szeptember 21-étől lehet beadni a pályázatot gázkonvektorok cseréjére - jelentette be Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára hétfőn. Az 1,5 milliárd forint országos keretet lakosságarányosan régiókra bontották, pályázatot is régiónként lehet majd beadni.

Szabó Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a felkészülésre 30 nap áll rendelkezésre, ezért a pályázati felhívás az NFSI Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet, konvektor2017.nfsi.hu portálon már elérhető. Számításuk szerint az energiahatékonyságot és a biztonságot javító lakossági pályázat mintegy 12.500 gázkonvektor cseréjét teszi lehetővé. A pályázaton 80 százalékos támogatást adnak, egy konvektor cserére maximum 120 ezer forint, több konvektor cseréje esetén maximum 500 ezer forint vissza nem térítendő támogatást lehet kapni.

Magyarországon mintegy 3 millió gázkonvektor van a lakóingatlanokban, ezek többsége korszerűtlen, elavult, ezért biztonsági és energiahatékonysági szempontok miatt szükséges a csere - hangsúlyozta Szabó Zsolt. Az Otthon melege program háztartási nagygépes pályázatainak tapasztalatai alapján az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy érdemes időben felkészülni a beadásra, a korábbi pályázatokon az első 2-3 órában az igények döntő többsége beérkezett.

fűtésotthon