2024.04.19, Péntek

Áprilisig extra figyelmet fordít a hajléktalanokra a Máltai Szeretetszolgálat

MTI

2016.10.28. 16:12

Kedden kezdődik a téli kiemelt időszak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat hajléktalanellátó intézményeiben, amelyek Budapesten akár ötszáz embert is képesek befogadni éjszakánként. A várhatóan március végéig tartó krízisidőszakban az ellátás elsődleges célja, hogy senki se hűljön ki az utcákon, ezért senkit sem utasítanak el férőhelyhiány miatt.

Hirdetés

Az utcán élőket a főváros különböző pontjain hat nappali melegedőben és három éjjeli menedékhelyen várják. A hidegben időszakos éjjeli menedékhelyet nyit a budai oldalon a szeretetszolgálat, ha pedig az is megtelne, akkor a szervezet országos központját is megnyitják a hajléktalan emberek előtt.

A szervezet emellett utcai gondozószolgálatot is működtet a fővárosban, akik elsősorban az utcákat, parkokat, kapualjakat járják sorra, és az intézményi ellátást elutasító, a hidegben is kint maradó hajléktalan emberekről gondoskodnak. A szeretetszolgálat mozgó orvosi rendelővel is rendelkezik, ez azokat a helyszíneket járja sorra, ahová a közterületeken maradó hajléktalan emberek éjjelente visszahúzódnak.

November közepétől minden nap útjára indul a szeretetszolgálat teajárata is, amelyen szociális munkás felügyelete mellett már évek óta középiskolás diákok visznek forró teát és szendvicseket az utcán élőknek. Most télen is lesznek étel- és ruhaosztások, szükség esetén nagyobb létszámmal működnek a kórházból elbocsátott hajléktalan betegeket fogadó lábadozók, továbbá felkészült a nagyobb forgalomra a szervezet Batthyány téri, hajléktalanokat ellátó egészségügyi központja is.

Ha valaki földön fekvő, kihűléssel fenyegetett embert lát az utcán, reggel nyolctól éjjel két óráig hívhatja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat diszpécserszolgálatát a 06-1-338-41-86-os telefonszámon, s a bejelentés nyomán a szervezet krízisautót küld a helyszínre.

Pest megyehajléktalanhajléktalanszállóMagyar Máltai Szeretetszolgálat