2024.03.19, Kedd

Tizenkét Pest megyei település egyházi épületei újulnak meg

MTI

2018.03.01. 13:47

A legnagyobb támogatást a váci Szent Kereszt ferences templom kapja, ahol egy speciális nevelési intézmény is megkezdi működését.

Hirdetés

570 millió forintos felújítási támogatást kap a váci Szent Kereszt ferences templom egy kormányzati döntés értelmében - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Tömördi Viktor ferences atya, templomigazgató elmondta, hogy a támogatásból a Szent Ferenc templom belseje is megújulhat, a több száz éves fafaragványokkal együtt.

A ferences templomnak nyújtott támogatás mellett 138 millió forint támogatást osztanak szét a váci és környékbeli települések egyházi épületeinek felújítására. Támogatásban részesül Sződ, Vámosmikola, Kismaros, Nagymaros, Zebegény, Szob, Kemence, Sződliget, Váchartyán, Kosd és Verőce.

A legnagyobb összegű támogatások között van a nagymarosi római katolikus templom, ahol 15 millió forintból megújulnak a szekkók. Hasonló összegű támogatást kap a sződi Mária Magdolna római katolikus egyházközség a plébánia épületének korszerűsítésére, és több mint 14-14 millió forint jut a sződligeti római katolikus egyházközségnek a templom fűtésére és a szobi műemlék orgona megmentésére.

 

Vácott fogyatékkal élő fiatalok elhelyezkedését segítő központ nyílik

A megújuló váci ferences épületben egy speciális nevelési intézmény kezdi meg működését – jelentette be Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára. A ferences és a piarista rend megállapodása értelmében a fogyatékkal élő fiatalok beiskolázását és későbbi elhelyezkedését segíti majd a Kilátó elnevezésű oktatási intézmény és munkaerő-piaci módszertani központ. Ezt a programot a kormány több mint 2,1 milliárd forinttal támogatja.

VácPest megyeNagymarostemplomfogyatékkal élőkSződegyházi fejlesztések

Ajánljuk még