2024.03.28, Csütörtök

Mérföldkőhöz ért az Opera Kőbányán épülő új központja

mti, magyarepitok.hu

2018.12.01. 08:58

A 130 éves járműjavító átépítésével egy rozsdaövezet kapcsolódik vissza a főváros vérkeringésébe a Strabag kivitelezésében.

Hirdetés

Bokrétaünnepet tartottak a Magyar Állami Operaház budapesti Eiffel Műhelyházában. A projektben az ország legnagyobb ipari műemléképületéből alakít ki műhelyházat a kivitelező Strabag Zrt. az Operház számára Kőbányán.

A képre kattintva galéria nyílik - Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu


Ezt kell kiviteleznie a Strabagnak

Az egykori járműjavítóból egy háttérbázis születik, ami az Operaház korábbi gondjait orvosolja. Eddig ugyanis az Operaházban kis helyre voltak beszorítva különböző funkciók, a díszleteket pedig 11 különböző településen tartották. A 220 méter hosszú és 110 méter széles csarnokban egy helyre költözik az opera kilenc gyártóműhelye, az operaház színpadával azonos méretű próbaszínpad jön létre.

A 25 ezer négyzetméteres épület nyolc raktárnyi díszlet és kellék, valamint 400 ezer jelmez színvonalas tárolását teszi lehetővé.

A beruházás további jelentősége, hogy egy rozsdaövezet kapcsolódik vissza a főváros vérkeringésébe. Ugyanakkor a múlt előtt is tiszteleg az új épület: a közepén áll majd egy 327-es MÁVAG gőzmozdony, amelyből mindössze két darab van a világon. Emellett a korábbi sínek egy részét is meghagyják.

A 130 éves épületben a kivitelezőnek a meglévő acélszerkezet alatt kell dolgoznia, egyedi megoldásokkal beemelve az építőelemeket. Ahogy azt korábban jeleztük, az építkezésen a Leier előregyártott a kéregfalát alkalmazzák, amiből 260 négyzetméternyt négy fő egy nap alatt képes beépíteni az időjárástól függetlenül.


Új technológiákkal öltöztették az épületet

A pénteki eseményen Gönczöl Péter, a kivitelező Strabag Kft. ügyvezetője emlékeztetett, a bokrétaavató ünnepséget a hagyományok szerint akkor tartják, amikor az építőipari munkások elérik az épület legmagasabb pontját.

Kitért arra is, hogy az Eiffel Műhelyházban sok kézi munkát igénylő feladat van, így többek között az újjáépített, újrafalazott homlokzati falak, de új technológiákkal is sikerült felöltöztetni az épületet, mint például a monumentális pakett fallal. Az ügyvezető kiemelte, hogy a munka dandárja már készen van.

Marosi Miklós építész, az Eiffel Műhelyház beruházás tervezője azt hangsúlyozta, hogy

nem akarnak egy Ybl Miklós által tervezett palotával versenyezni, hiszen a műhelyház egy ipari műemlék.

Ezért itt nem márványokkal és aranyozott falfelületekkel kívánják a pompát adni, hanem az ipari miliőhöz illő anyaghasználattal. Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az ünnepségen elárulta, "az épület 2019-ben belakhatóvá, "játszhatóvá" válik.

Galéria

Pest megyeStrabagLeier Hungária Kft.KőbányaEiffel-csarnok