2024.07.18, Csütörtök
A héten Budapesten és Pest vármegyében is szúnyoggyérítést végeznek a szakemberek
Fotó: Illusztráció, unsplash.com

A héten Budapesten és Pest vármegyében is szúnyoggyérítést végeznek a szakemberek

MTI

2024.05.27. 12:20

A csapadékos idő kedvez a rovarok elszaporodásának.

A héten kilenc vármegye százkilencvenöt településén, csaknem harminchétezer hektáron folytatódik a központi szúnyoggyérítés - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

 

Speciális készítményt vetnek be a rovarok ellen

 Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt folyamatos a szúnyogok elleni védekezés - írták. A csípőszúnyogok lárvái az állandó vizek védett, növényzettel borított szegélyzónáit kedvelik, de az áradások és esőzések után kialakuló ideiglenes vizekben is fejlődnek - tették hozzá.
A közlemény szerint a lárvák ellen egy speciális készítményt vetnek be, amely baktériumok által termelt szelektív hatóanyagot tartalmaz. A szer az alkalmazott dózisban a szúnyoglárvákon kívül más élőlényekre nincs hatással, így élővizekben is felhasználható.
A készítményt földi úton folyadék formában, permetezéssel juttatják ki a tenyészőhelyekre. Az ártéri területeken repülőgépről végzett kezeléseknél granulátumot alkalmaznak, amely képes áthatolni a növényzeten, így a lombos fák alatt lévő vízterek is elérhetők - ismertették.

 

 

A Duna mentén és a fővárosban is permezetnek majd

A következő napokban a Duna mentén a fővárosban és Pest vármegyében végeznek földi lárvagyérítést a szakemberek, míg a Kőrösök térségében a légi eljárást alkalmazzák.
 A kifejlett szúnyogokat a következő időszakban a Balaton és a Velence-tó környéki településeken, Borsod-Abaúj-Zemplén és Fejér vármegyében, továbbá Csorna környékén és a Rába menti régiókban irtják.
A kezelések helyéről és időpontjáról értesítést kapnak az önkormányzatok és a lakosság is - fűzték hozzá. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a lakosság is sokat tehet a szúnyogártalom csökkentéséért a ház körül kialakuló kisebb vizek felszámolásával. Érdemes a vízgyűjtő edényeket hálóval lefedni, a virágcserepekben, kerti játékokban megálló vizet kiönteni - olvasható a közleményben.

Pest megyePest megyeBudapestszúnyoggyérítésOrszágos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF)