2024.05.21, Kedd

Radioaktív sugárzásra gyanút adó dobozok keltettek riadalmat Pilisborosjenőn

2015.12.02. 13:36

Radiokatív sugárzásra utaló jelzéssel ellátott dobozokat találtak a közmunkások szerda késő délelőtt Pilisborosjenőn, egy kápolna közelében; a környéket rövid időre kiürítették, a dobozok tartalma még nem ismert - tájékoztatta a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-t.

     Csámpai Attila elmondta, hogy a körülbelül mécsesnyi dobozok közül a közmunkások négyet bevittek a falugondnoknak, majd riasztották a katasztrófavédelmet. A fővárosi tűzoltók egy mobil laborral együtt vonultak Pilisborosjenőre, ahol a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával biztosítják a polgármesteri hivatal környékét. 
     A szóvivő közlése szerint elővigyázatosságból 100 méteres sugarú körben biztonsági zónát alakítottak ki, az ezen belül tartózkodó 230 embert - közöttük egy általános iskola tanulóit - távolabbra kísértek vagy másutt helyeztek el.
     Mivel az első laboreredmények nem mutattak sugárzást a dobozok környékén, az emberek biztonsága nincs veszélyben, így rövid idő elteltével mindenki visszatérhetett otthonába. A gyerekeket hazaengedték - közölte Csámpai Attila.
     A dobozokat az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Igazgatóság (OSSKI) fogja elszállítani, majd tartalmukat megvizsgálni - tette hozzá a szóvivő.

mti

fotó: csepel.info

Galéria