2024.04.25, Csütörtök
14 fokos vízben 26 kilométer! – Mányoki bravúrját a delfinek is segítették
(képek: Mányoki Attila facebook-oldala)

14 fokos vízben 26 kilométer! – Mányoki bravúrját a delfinek is segítették

mti, pestpilis.hu

2017.04.23. 08:13

A magyar hosszútávúszó hathetes idegörlő várakozás után, az utolsó rendelkezésre álló napján úszta át az új-zélandi Cook-szorost.

Hirdetés

Mányoki Attila az Ocean's Seven elnevezésű sorozat ötödik állomásán a szervezők tájékoztatása szerint öt perc híján hét óra alatt ért célba. A világ egyik legveszélyesebb tengerszorosának a zalaegerszegi sportember hat hete tartó várakozás után vághatott neki, a csúszást a rendkívül zord időjárás okozta. Végül a rendelkezésére álló napok közül az utolsót használta ki arra, hogy teljesítse a 26 kilométeres távot, melyet a 14 fokosra hűlt vízben végül sikerrel úszott végig.


A végén már csak egy helyben lapátolt

A közösségi oldalán megjelent beszámolója szerint a táv elején megküzdött a rendkívül hideg vízzel, a medúzákkal és a hullámokkal, ám azután megfelelő tempóra tudott felpörögni. „Egyenletesen 4.5km/órás sebességet mentem, négy és fél óra eltelte után már csak 5 kilométer volt a célig. Erősnek és nyugodtnak éreztem magam” – áll a tudósításban.

A beszámoló külön kitér a Mányoki Attilát kisérő delfinekre, amik négy órán keresztül vele úsztak, és óriási erőt adtak neki. „Rengetegen voltak: előttem, mellettem és alattam. Annyira közel voltak, hogy sokszor tempózás közben egymáshoz értünk! Fantasztikus érzés volt megélni! Segített egy picit kizökkenteni a nagy terhelésből.”

A táv vége rendkívüli nehézségeket hozott. „Az áramlat elkezdett nyomni egyre erősebben, ahogy közeledtem a célhoz. 1500 méter volt a partig, amikor a sebességem arra volt jó, hogy egy helyben lapátoljak.” Ekkor a parttal párhuzamosan kezdett úszni, és így lassan kifelé araszolni. „Az utolsó közel 3 kilométer majd 2 órámba tellett! Nagyot szenvedtem a végén és a hideg is kezdett elérni.”

Mányoki Attila az idei évet tekintve a második legjobb időt érte el a szorosban, minden idők rangsorát tekintve pedig a hatodik legjobb időt produkálta.


Már csak két állomás maradt

Az Ocean Seven nevű sorozat a világ egyik legnehezebb sportfeladványa, teljesítéséhez át kell úszni a legveszélyesebb tengerszorosokat segítség igénybe vétele nélkül. A világon eddig mindössze hat embernek sikerült az összes szorost teljesíteni.

A 43 éves Mányoki Attila 2013-ban átúszta a La Manche-csatornát, 2014-ben, Japánban a világ legnehezebb vizes akadályának tartott Cugaru-csatorna sem tudott kifogni rajta, amelyet minden idők második legjobb idejével küzdött le. Tavalyelőtt egyedülálló módon két héten belül teljesítette az újabb kihívást: a Hawaii-szigetek között található Molokai-csatorna, majd a Los Angeleshez közeli Catalina-csatorna átúszását.

Idén csaknem hároméves várakozás után kapott engedélyt és lehetőséget rá, hogy nekivágjon a Cook-szorosnak, amit ő maga élete egyik legnagyobb kihívásának nevezett. A Cook-szoros után még az Északi-csatorna és a Gibraltári-szoros leküzdése van hátra neki a világ hét legnehezebben meghódítható tengeri csatornája közül. Bejegyzése szerint október végén az utóbbival folytatja a sorozatot.

Mányoki Attilát tavaly novemberben 25 éves pályafutása elismeréseképpen a Nemzetközi Maratonúszó Hírességek Csarnokának tagjává választották.

Fókuszbanúszásextrém sport

Ajánljuk még