2023.12.05, Kedd

Kelin Dávid egyedül ért fel a hármas táborba a Mount Everesten

mti, rtlklub.hu

2017.05.25. 10:28

Suhajda Szilárd egész éjszaka tartó hányásos rosszulléttel küzdött, majd sikerrel ereszkedett le az alaptáborba. Klein Dávid csütörtökön már a Mount Everest 8000-es nyergét támadja.

Hirdetés

Visszafordult a Mount Everest csúcsmászásán Suhajda Szilárd. A magyar hegymászó Klein Dáviddal együtt kedden sikerrel érte el a 6500 méteren lévő kettes tábort, de az éjszaka folyamán Suhajda Szilárd lebetegedett. A Fókusznak adott nyilatkozata szerint reggelig tartó hányásos rosszullét gyötörte, amitől aludni se tudott, fertőzéses megbetegedésre gyanakszik. Az expedíció sikere érdekében szerda reggel úgy döntött, hogy visszafordul. A hegymászó a saját lábán, a veszélyes Khumbu-jégesésen átkelve napközben érkezett meg az alaptáborba.

A kényszerű leereszkedésről az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint úgy fogalmazott, "iszonyatosan nehéz, de egyértelmű döntést" hozott. "Nehéz leírni azt a csalódottságot, amit érzek, azonban az expedíció nem ért véget!" - emelte ki. Hangsúlyozta, végtelenül boldog és büszke lenne, ha Klein Dávidnak sikerülne elérni a célját. Az expedíció menedzsmentje hangsúlyozta, hogy teljes mértekben egyetért és kiáll Suhajda Szilárd hegymászó döntése mellett.

Klein Dávid - miután megbizonyosodott arról, hogy társa egyedül biztonságban le tud menni az alaptáborba, szerda reggel elindult a 7200 méteren lévő hármas táborig, ahonnan délután be is jelentkezett. A hegymászó a bejelentkezéskor jól érezte magát, és csütörtökön a terveknek megfelelően elkezdte a Déli-nyereg megmászását, ahol 8016 méteres négyes táborban néhány órára megpihen az éjszaka kezdődő csúcstámadás előtt.

A Fókusznak nyilatkozva Klein Dávid elmondta, rendkívül nehéz lesz feldolgoznia a változást, miután a csúcstámadást mentálisan arra építették fel, hogy ketten vesznek részt benne.

A két mászó első magyarként érheti el serpák és oxigénpalack nélkül a világ tetejét.

SportKlein Dávidhegymászás

Ajánljuk még