2024.05.22, Szerda

Támogatják az önálló régió kialakítását a Pest megyei települések

2015.12.11. 05:13

Csütörtökig 180 Pest megyei település jelezte, hogy támogatja Pest megye önálló régióvá válását - tájékoztatta a Pest Megyei Önkormányzat sajtófőnöke az MTI-t. 

Ambrus András elmondta: a hiányzó hét településen a napokban tartanak képviselő-testületi ülést, amelyen döntenek arról, támogatják-e az önállósodási szándékot.
A sajtófőnök felidézte: a megyei közgyűlés október 30-án egyhangúlag támogatta az önálló Pest megye régió kialakítását, és az ülésen döntöttek arról is, hogy felkérik a megye települési önkormányzatait, képviselő-testületi határozattal fejezzék ki támogatásukat. 
Hozzátette: Budapest és Pest megye kettéválasztását a Fővárosi Közgyűlés is egyhangúlag támogatta. 
Ambrus András emlékeztetett arra, hogy Pest megye jelenleg a fővárossal közösen alkotja a közép-magyarországi régiót, és Budapestfejlettségi szintje miatt nem jogosult olyan mértékű európai uniós támogatásokra, mint a fejletlenebb régiók. 
A régióhatárok módosítása a kormány kezdeményezésére az Európai Bizottság jóváhagyásával történhet - magyarázta a hivatal munkatársa. 
A kormánynak 2016. februárig kell jeleznie a módosítási szándékot az Európai Uniónak. Az önálló régióvá válás előnyeit Pest megye a következő uniós fejlesztési ciklustól, 2021-től élvezheti - tette hozzá.

mti

fotó: hu.wikipedia.org

Galéria

FókuszbanPest megyeBudapestönálló régió