2024.02.28, Szerda

Tanulók „életjelek” nyomában

2016.06.16. 07:59

A Fazekas Mihály Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola tanulói csatlakoztak az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet által meghirdetett „Életjelek” elnevezésű programhoz.

Hirdetés

A Fazekas Mihály Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola tanulói csatlakoztak az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet által meghirdetett „Életjelek” elnevezésű programhoz.

A program célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a környéken elhelyezkedő, Natura 2000-es védettség alatt álló, európai jelentőségű természeti területek fontosságára, ezek megőrzésére. Mivel Dunakeszi teljes dunai partszakasza Natura 2000 védelem alatt áll, adta magát a lehetőség, hogy a Fazekas Iskola 8.b osztálya ezt a területet látogassa meg.

A felhívás szerint olyan életjeleket kellett keresni a területen, melyek Natura 2000 jelölő fajokra utalnak. A Duna és ártere esetében ilyenek többek között a vénic-szil, magas kőris, magyar kőris keményfás szárú növények, illetve a tompa folyamkagyló, melyet a folyók szennyezése miatt Közép-Európában a kipusztulás fenyeget.

A jelölő fajok közül választásuk a tompa folyamkagylóra esett, mint a dunai élőhelyek jellegzetes lakójára, abból a célból, hogy a közfigyelmet ráirányítsák a védett állatok és növények környezetének megóvására.

A Diákoknak a Duna-parton sétálgatva sajnos szembesülniük kellett azzal, hogy bármennyire is gyönyörű partszakasszal rendelkezik a város, egyesek számára nem magától értetődő ennek megóvása. A parton számos helyen ráleltek a hétvégi bulik, piknikek nyomaira. Ezért – a meghirdetett program kereteit túllépve – zsákokba gyűjtötték az emberi nemtörődömség nyomait, nyolc sittes zsákot megtöltve a szétdobált szeméttel. Az egykori strandtól az első kifolyóig tartó terület ilyen módon tisztult meg.

Bebizonyították, hogy a Fazekas Mihály Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola méltán viseli évek óta büszkén az örökös ÖKO-iskola címet.

forrás: dunakeszi.hu

Galéria