2024.06.15, Szombat

Trianonra emlékeztek Tápiószelén

2016.06.07. 11:06

A nemzeti összetartozás napjának előestéjén, Tápiószelén, a Simonffy Kálmán Művelődési Házban emlékeztek a trianoni békediktátum aláírására.

A nemzeti összetartozás napjának előestéjén, Tápiószelén, a Simonffy Kálmán Művelődési Házban emlékeztek a trianoni békediktátum aláírására. A Határontúli Magyarok Klubja által szervezett ünnepi alkalmon részt vett Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, Bálint Tibor önkormányzati képviselő és a helyi Blaskovich János Általános Iskola tanulói. Az estet vezette Urbán Mária a Határontúli Magyarok Klubjának vezetője.

Bálint Tibor önkormányzati képviselő köszöntőjében az elődeink elkeseredését, reménykedését és fájdalmát idézte fel a trianoni döntéssel kapcsolatban.

A közel száz éve kínzó „Miért?” kérdésre kereste a választ ünnepi beszédében Tarnai Richárd kormánymegbízott. A huszadik század első évtizedeinek jelentős személyiségeinek Tisza István, Károlyi Mihály, Kun Béla, Horthy Miklós életén és tettein keresztül láttatta azt a kort, amelyben megszületett a Magyarország területét és a nemzetet felosztó súlyosan igazságtalan döntés. Végső következtetésként Tarnai Richárd azt fogalmazta meg, hogy „a miértre ma sincs válasz, de nem lehet véletlen kisiklás a békediktátumnak a magyar nemzetünk feletti kegyetlen ítélete, hiszen huszonhét évvel később a második világháború lezárásakor is megismételték ezt a nagyhatalmak”. De –, ahogy Tarnai Richárd mondta – „optimista emberként nem mondhat mást, mint amit az erre az alkalomra készített koszorúra is írt a Pest Megyei Kormányhivatal nevében, ez pedig két szó: „Akkor is”! Amelyben benne van az, hogy ha elszakítottak, akkor is összetartozunk mi magyarok és ennek fontos jele az igazolvány is, amely most már minden magyar számára igazolja, hogy ehhez a nemzethez tartozik, akármelyik egykori országrészben született is.”

Az est keretében az általános iskolások zenével, tánccal és szavalatokkal elevenítették fel a magyar történelem kiemelkedő eseményeit.

Légrádi György aranykoszorús mester, kisállattenyésztő fehér postagalambokat röptetve a magyar lélek szárnyalására emlékeztette a jelenlevőket és arra, hogy legyenek bárhol meghúzva a határok a magyarság összetartozik. A nemzeti összetartozás napjához fűződő megemlékezés Tápiószelén a Trianon emlékhelynél fejeződött be, ahol a résztvevők koszorúkkal és főhajtással emlékeztek meg Magyarország kilencvenhat évvel ezelőtti, de máig ható tragédiájáról.

(Pest Megyei Kormányhivatal)

Galéria

Helyitrianoni békediktátum