2024.07.21, Vasárnap

Újra fellendülőben az üzleti turizmus

2016.01.24. 12:13

Megnőtt az üzleti turizmus jelentősége Magyarországon, ami lényeges az ország gazdasági fejlődése szempontjából is - mondta szombaton Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) elnöke. Örvendetes ez a hír, különösen azután, hogy 2012-ben tragikus évet zárt a hazai konferenciaturizmus. 

Budapestre többféle céllal jönnek a látogatók, nem csak a szállodákért, hanem a gyógyfürdőkért, a gasztronómiáért, a Zeneakadémiáért, vagy éppen a fesztiválokért is. 2012-ben mélypontra került a konferenciaturizmus, melyért akkor a Malév összeomlását okolták. Az ágazat, úgy tűnik, elkezdett kilábalni a gödörből. Ez a  piac szerkezetét tekintve továbbra is erősen Budapest központú, azonban kismértékű változás figyelhető meg. Egyre népszerűbbek a vidéki konferenciahelyszínek is, elsősorban Szeged, Pécs, Sopron, Győr, Esztergom és a Balaton-parti települések, de ott van még a palettán Kecskemét, Visegrád, Hódmezővásárhely és Eger. 


Niklai Ákos az M1 csatornán beszámolt a Magyar Turizmus Zrt-vel közösen szervezett, a legjobb magyarországi szállodákat több kategóriában díjazó, az Év Szállodája versenyről is. A díjak odaítélésének szempontjai között szerepelt a szálloda teljesítménye, piaci részesedése, a vendégek véleménye, a munkavállalók motiválása, és a társadalmi felelősségvállalás is - ismertette.
Az ötcsillagos kategóriában a Kempinski Hotel Corvinus Budapest nyert, a négycsillagosoknál a Budapest Airport Hotel Stáció Wellness & Konferencia és a Residence Ózon Conference & Wellness Hotel, míg a háromcsillagos kategóriában a Casati Budapest Hotel.

Galéria

Gazdaságturizmusüzletkonferencia