2024.03.19, Kedd

Négy hónap alatt ötezren másztak fel az autóval elérhetetlen kilátóhoz

MTI, parkerdo.hu

2016.08.10. 13:18

A 756 méteres magasságban található pilisi Boldog Özséb-kilátó környéke mentes a járműforgalomtól, a kirándulók számos kolostorromot, barlangot és szurdokot fedezhetnek itt fel.

Hirdetés

Az elmúlt négy hónapban ötezer látogató kereste fel a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontján lévő Boldog Özséb-kilátót - közölte Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője szerdán.

A kilátót egy meglévő vasbeton geodéziai torony átalakításával hozták létre, több mint 50 millió forint ráfordításával. A henger alakú létesítmény 2014 októberében a tájba illeszkedő faburkolatot kapott, a kilátószinthez fából készült lépcsősor vezet.

 

Katonai bázisból lett kiemelt turisztikai célpont

A 756 méter magas Pilis-tetőn álló létesítmény a hegység közepén található, közelében nincsen parkoló vagy buszmegálló. A Pilis-tetőn a nyolcvanas években katonai bázis működött, a megmaradt hangárok, épületmaradványok és a természetvédelmi oltalom miatt a kilátó kizárólag a jelzett turistautakon, gyalogosan közelíthető meg.

A kilátóban felfelé igyekvők előtt fokozatosan nyílik meg a Pilis-tető körül elterülő táj: egymás után pillanthatják meg például a Vörösvári-medencét és a Budai-hegységet. A Boldog Özséb-kilátó környékén a panorámán kívül számos kolostorromot és barlangot fedezhetnek fel a látogatók, valamint a közelben látványos sziklák és szurdokok találhatók.

 

Webkamera és mérőállomás a toronyban

A torony tetején a tavalyi évben egy civil szervezet által működtetett meteorológiai megfigyelő állomást helyeztek el. Az általa mért időjárás adatok online megtekinthetők, így túra előtt kellően tájékozódhatunk, s akár a webkamerák által percenként készített fényképeket is megnézhetjük.

A Pilisi Parkerdő Zrt. az elmúlt időszakban számos kilátó felújításáról gondoskodott, valóban érdemes tehát ellátogatni a területre.

Pilisi ParkerdőFókuszbankilátóPiliskirándulás

Ajánljuk még