2024.04.25, Csütörtök

Négy hónapig épült legóból a Lánchíd és a Hősök tere

solymaronline.hu

2016.09.26. 16:16

Dóczy Balázs alkotása közel 20 ezer kockából jött létre, a legnagyobb kihívást Kossuth Lajos szakálla, Gábriel arkangyal és az oroszlánok jelentették.

Hirdetés

Legóból épített fel Budapest két világhírű nevezetességét Dóczy Balázs – írja a solymaronline.hu. A két alkotás négy hónapon át készült. A Lánchíd 6 kg-os, másfél méteres építmény lett, 10 ezer kockából, míg a Hősök tere egy négyzetmétert fed le, 4 kg súllyal 8200 kockából.

 

A nehezebbik jobban a szívéhez nőtt

A két legemblematikusabb fővárosi építményhez nem kevés fantáziára is szüksége volt az építőnek, hiszen például a Lánchíd kőoroszlánjainak LEGO kiadása sem létezik, illetve a Hősök terén található Kossuth Lajos-szobor szakálla is külön kihívás volt. „Nagyon eltérő a két építmény, más-más kihívásokkal szembesítettek” – nyilatkozta Dóczy Balázs. „A Millenniumi Emlékműnél sokkal több kutatómunkát kellett végeznem, és így alaposan megismertem a történetét, kicsit jobban a szívemhez is nőtt.

 

Kész szárnyak vagy legószárnyak?

Az interjúból kiderül, a Hősök terén a középső oszlop tetején álló Gábriel arkangyal szobrán dolgozott a legtöbbet az alkotó. ”Először elemekből építettem szárnyat neki, de aztán mégis a kész szárny mellett döntöttem.”

A szobrok tervezése volt a legbonyolultabb feladat, ezekhez rengeteg különleges, nehezen beszerezhető darabot használt fel. „A személyes kedvencem Könyves Kálmán, illetve Kossuth Lajos, akinek még a jellegzetes szakállához is sikerült megfelelő építőelemet találnom.”

 

Novemberben élőben is látható a két mű

A Hősök terénél a félköríves oszlopcsarnok íve a nagyobb méretű építményeknél bevett lépcsőzetes technikával készült. Nem volt egyszerű viszont ebbe az ívbe beleilleszteni az oszlopokat úgy, hogy a köztük lévő távolság egyenletes legyen. Ennek elérésére sok kísérlet született, mire a tervező megtalálta a legoptimálisabb rögzítési pontokat.

A LEGO-ból épített Lánchidat és a Milleniumi emlékművet a Hősök teréről bárki megnézheti, ha ellátogat november 5-én és 6-án, a Westend City Centerben.

Galéria

FókuszbanBudapestlegó