2024.04.25, Csütörtök

Fakó keselyűk bukkantak fel Budatétény lakótelepén

hoi.hu

2016.10.04. 14:23

A fokozottan védett faj felbukkanása kuriózum Magyarországon, főleg egy kétmilliós nagyvárosban, ahol a Piroskának keresztelt vándorsólyom óta nem láttak hasonló jelenséget.

Hirdetés

A fővárosi XXII. kerületben található Herman Ottó Intézet szomszédságában, a Rózsakert lakótelep fűtőművének kéményén hétfőn két kóborló fakó keselyű pihent meg. Az agrárszakoktatási intézet a honlapján hívta fel a figyelmet a ritka jelenségre.

Vad madarat Budapesten, lakótelepi környezetben feltehetőleg még senki sem látott, ugyanakkor néhány évvel ezelőtt hasonló szenzációt jelentett a Piroska becenévre keresztelt vándorsólyom beköltözése a budapesti Szent István-bazilika kupolájába (ahová aztán éveken át visszajárt). A rendkívül ritka vándorsólyom a 20. században kipusztult Magyarországon, visszatelepítése lassacskán, de halad, 2012-ben 17 egyedet számoltak meg belőle.

 

Egy nap híján egy évet vártak az újabb felbukkanással

Bár egyre többször van keselyű-megfigyelés hazánkban, felbukkanásuk még mindig kuriózumnak számít, legutóbb 2015 október 4-én láttak fakó keselyűket a Heves megyei Pély közelében – írja az mme.hu. Akkor 19 madarat számoltak meg, azelőtt 1-2 példánynál nagyobb csapat felbukkanására 1926 óta nem volt példa Magyarországon, amikor 11 madarat figyeltek meg.

A fakó keselyű Európában fokozottan védett. Számos visszatelepítési és védelmi program zajlik az ökoszisztémában kiemelt fontosságú faj újra elterjesztése érdekében.

 

Az utolsó pillanatban sikerült megmenteni

Érdekesség, hogy a Kárpát-medencében egészen a múlt század közepéig három keselyűfaj, a fakó-, a barát- és a dögkeselyű is rendszeresen előfordult. A Kárpátok hegyei megfelelő fészkelőhelyet, az Alföld több tízezer ridegen tartott jószága pedig bőséges táplálékforrást biztosított számukra, ám az iparosodással megindult a kipusztulásuk.

Európában az utolsó előtti pillanatban kaptak észbe a szakemberek. Mára a Spanyolországban és a Balkánon folyó komoly természetvédelmi sikereket elért programok bizonyítják, hogy a keselyűknek igenis van még keresnivalója a kontinensen és az egészséges ökoszisztémában betöltött helyük vitathatatlan.

FókuszbanBudafoktermészet

Ajánljuk még