2024.04.23, Kedd

Ez az út vezethet a cigányság integrálásához

pestpilis.hu

2017.11.01. 21:06

Vajon mikor lehet országos szintű áttörés olyan nagyszerű helyi sikerek nyomdokain, mint amit Cserdi és a Burattino Alapítvány után Csobánkán figyelhetünk meg?

Hirdetés

A foglalkoztatottság szintje Magyarországon hónapról hónapra csúcsokat dönt, a munkanélküliség helyett sokkal inkább munkaerőhiányról beszélnek lassan minden ágazatban. Egyre több szakértő azt fejtegeti, hogy a társadalom tartalékjainak bevonásával kell bővíteni a munkaerő kínálati oldalát. Ennek egyik legfőbb eleme a munkaerőpiacra nehezen belépő roma lakosság bevonása lehet.

Az ehhez vezető megoldások közül nemrég a Burattino Alapítvány speciális iskolai képzéséről írtunk, tavaly pedig Cserdi példáját mutattuk be, ahol a 70 százalékban cigányok lakta falu mára saját márkájú termékekkel büszkélkedhet, és idén a környező települések megsegítésére is jutott ereje.
 

Az alapot az adja, ha nem korog gyomor

Hasonló utat jár a Pest megyei Csobánkán működő LIKE Alapítvány, amelyről a Duna Televízió Sokszínű vallás című adása adott részletes riportot a vezetője megszólaltatásával. Szabadhelyi Gábor, elmondta, a szervezet egyrészt hetente 1-1,5 tonna élelmiszert oszt szét a településen, ezzel biztosítva, hogy egyetlen lakos sem szenved hiányt az ellátás terén. Ez adja az alapot. „Miután mindenki jóllakott – hiszen korgó gyomorral nem lehet beszélgetni, dolgozni – elkezdhetünk tanulni, tanítani. Megtanulni azt, hogy azt esszük meg, amiért megdolgoztunk” – foglalta össze a lényeget a műsorban a LIKE elnöke.

A többek közt az EuroAszfalt Kft. által támogatott alapítvány egy farmot működtet Csobánkán, ahol állattartást és növénytermesztést tanulhatnak az ott dolgozó fiatalok.

„Az együtt elvégzett kemény munka során megtanulják megbecsülni a pénzt. Azt a pénzt, amelyet eddig segély formájában kaptak, és nem sokra értékeltek”

– fogalmazott Szabadhelyi Gábor.


Egy esély mindenkinek jár!

Az interjúban az elnök nyíltan megfogalmazta, jelentős feszültség van a cigány és a magyar lakosság közt, amiről szerinte mindkét fél tehet, ugyanakkor eljött az ideje, hogy a megoldásra terelődjön a fókusz. Ehhez pedig a többségi társadalom részéről az előítéletek megszüntetésére van szükség, ezzel vág egybe a szervezet mottója: „Hinni kell azokban, akikben senki más nem hisz.” Ezt a gondolatot erősíti a szintén Csobánkán működtetett fagyizó, amiben egy roma lányt alkalmazott az alapítvány.

„Nem sokan mondtak róla jót: drogosnak és tolvajnak titulálták, mi bizalmat szavaztunk neki. Annamária azonban a kezdettől fogva szorgalmasan és becsületesen dolgozik a kis üzletben.”

FókuszbancigányságCsobánka

Ajánljuk még