2024.04.23, Kedd

Magyar találmány ment életeket az autós balesetekben

portfolio.hu

2018.03.31. 07:45

Az eszköz a hatóságokat már az ütközés pillanatában riasztja, azonnal elkezdődhet a mentési folyamat.

Hirdetés

Az Európai Unió támogatásával olyan használt autókba utólag beszerelhető automatikus segélyhívó rendszert fejlesztenek hazánkban, melynek segítségével csökkenthető az autóbalesetek halálos áldozatainak száma. Mivel az eszköz a hatóságokat már az ütközés pillanatában riasztja, azonnal elkezdődhet a mentési folyamat.

Az EU 679 millió forintos támogatást adott a projekthez, melynek részleteit a portfolio.hu ebben a cikkben járta körbe.


Sokkal szélesebb körben lesz elérhető

A magyar fejlesztés az úgynevezett eCall automatikus segélyhívó rendszert forradalmasítja. Ez a rendszer Európa-szerte évente legalább ezer ember életét mentheti meg azáltal, hogy az ütközés pillanatában riaszt. Az eszközt uniós jogszabály alapján 2018. április elsejétől minden új típusengedélyt szerző gépjárműben és kisteherautóban kötelező lesz gyárilag felszerelni.

A rendelet szerint az eCall azonban csak az új autókban lesz kötelező, ám Magyarországon és egész Európában is jellemzően idősebb autók vannak forgalomban. Hazánkban 14 év az autók átlagéletkora, míg az Unióban 10,7. Az Albacomp Kft. a BME és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Kft. olyan eCall fedélzeti eszközt és kommunikációs rendszert fejleszt, amelyet utólag is be lehet szerelni az autóba, így mindenkihez eljuttatja a segítséget.


Azonnal elküldi az adatokat

Az Albacomp által fejlesztett automatikus segélyhívó rendszer baleset észlelése esetén a saját SIM-kártyáján keresztül automatikusan elküldi a baleset körülményeit - így például a GPS-koordinátákat, a baleset idejét és a gépjármű azonosítóját - a 112-es hívószámra, felgyorsítva ezzel a mentési folyamatot.

Ezzel egy időben az autót a rendszer automatikusan összeköti a segélyhívó telefonos diszpécserével, így a balesetet szenvedő jelezheti azt is, ha szüksége van a mentőre, műszaki segítségre, valamint azt is, ha nem súlyos a baleset.

Fókuszbanközlekedésfejlesztésbalesettalálmányokéletmentés