2024.04.25, Csütörtök

Ezzel a képességgel még az ember intelligenciáját is verik a delfinek

24.hu

2018.04.11. 18:43

Csak három állatfaj képes eszközként használni a tükröt, a delfinek erre is rátesznek egy lapáttal.

Hirdetés

Egy friss kutatás szerint a fiatal delfinek hamarabb felismerik magukat a tükörben, mint a csimpánzok és az emberek, írja a Treehuggerre hivatkozva a sokszinuvidek.hu.

Az emberek mellett csupán néhány állat képes a tükör felismerésére, a többség egy másik példányt lát benne, a kutyák és a madarak sokszor hadakoznak is vele.

A kivételek közé csimpánzok, a szarkák és a delfinek tartoznak.

Utóbbiakról most egy New York-i kutatócsoport tett közzé egy elemzést. Egy víz alá eresztett egy tükröt három éven át figyeltek, két fiatal palackorrú delfint bevonva a kísérletbe. Bayley és Foster már hét hónapos korukban ismétlődő mozgást végeztek a tükör előtt. Csak összehasonlításként: a gyerekeknél ez a képesség egyéves kor után alakul ki, a csimpánzoknál pedig ennél is több időt vesz igénybe.   

„Úgy hisszük, hogy a tanulmányban résztvevő delfinek eszközként kezdték el használni a tükröt, hogy láthassák magukat” – értékeltek a kutatók. A szakértők ugyanakkor arra a megállapításra jutottak, hogy önmagunk felismerése kéz a kézben jár az empátiával, a játékossággal és az intelligenciával.

Fókuszbantermészetdelfin

Ajánljuk még