2024.04.20, Szombat

Évi ezer tonna kártevő és betegséghordozó rovart tüntetnek el a magyar fecskék

promenade.hu, mme.hu

2018.04.26. 14:44

Két évtizeddel ezelőtt még pontosan kétszer ennyit tudtak kivonni a forgalomból, de számuk megfeleződött. Nézzük, mit lehet tenni a fecskék védelme érdekében!

Hirdetés

A Magyar Madártani Egyesület az áprilisban és májusban jegyzett, kiemelt fecskevédelmi időszak lakossági feladataira hívta fel a figyelmet. A közleményből kiderül, az elmúlt közel két évtizedben megfeleződött a hazai fecskeállomány, ami többek közt azért is komoly gond, mert a fajnak az egészségünket veszélyeztető és mezőgazdasági kártevő szúnyogok és legyek elleni védekezésben óriási szerepe van.

Ennek jelentőségét fokozza, hogy a melegedő időjárással új szúnyogfajok és az általuk terjesztett kórokozók jelennek meg Magyarországon, közöttük súlyos betegségeket okozók is felbukkannak (pl. kéknyelv-betegség, Dengue-láz, Chukungunya-láz).


Mi változott meg?

A mérések alapján minden fecske egy kilogramm repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt.

Magyarországról egymillió fecske tűnt el az ezredfordulót követően, ami azt jelenti, hogy ezer tonna rovar évről évre a környezetünkben marad.

A fecskék drámai fogyatkozása mögött

  • az élőhelyek átalakítása (például fészkelőhelyek megszűnése);
  • a táplálékbázis csökkenése (háztáji- és legelőállat-tartás összeomlása, túlzott kemizálás, nem megfelelően végzett szúnyogirtás);
  • a klímaváltozás (például a sár fészekanyag hiánya a szárazodó tavaszokon),
  • illetve a torz viselkedési minták terjedése (pl. fecskefészkek leverése, a madarak elzavarása) áll
    (Az ötvenes években például még bűnnek számított Hajdúböszörményben a fecskék bántalmazása, az ilyen gyerekeket társaik keményen megbüntették - a szerk.)


Mit lehet tenni?

A fenti okok egyúttal azt is kijelölik, hogyan tudjuk megfordítani a folyamatot. A közlemény szerint a lakosságnak nélkülözhetetlen szerepe van a védelemben.

A fecskék életterének védelmét

  • a meglévő, aktív természetes fészkek és telepek fokozott védelmével (a fészekleverések hatósági bejelentésével),
  • valamint az ezek mellé még áprilisban kihelyezett műfészkekkel, sárgyűjtőhelyek létesítésével,
  • továbbá a fecske megítélését rontó ürülékpotyogást megszüntető fecskepelenkák felszerelésével érhetjük el.

A lakosság a parti fecskéket is segítheti költőfalaik felújításával, ásóval, lapáttal függőlegesre faragásával. Utóbbira önkéntes csapatokat szervez a Madártani Egyesület, többek közt Pest megyei területeken is.

FókuszbantermészetvédelemMagyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettermészetélhető életmadarak