2024.04.24, Szerda

Újabb tényező, ami véget vethet az emberiség eszement növekedésének

piacesprofit.hu

2018.05.02. 18:42

A kőolajról mindenki tudja, hogy miért kellene minél hamarabb kiváltani más erőforrással. Van azonban egy közismert alapanyag, amiről kevesen gondolnák, hogy ugyanekkora gond van vele!

Hirdetés

Ernst Schumacher az alternatív közgazdaságtan megalkotójaként már négy évtizede kifejtette, hogy az állandó gazdasági növekedés, mint a négy fő közgazdasági cél egyike, tarthatatlan.

A Föld nevű bolygó ugyanis egy zárt és véges rendszert alkot, amivel egy állandóan növekvő, nyitott rendszer hosszabb távon nem egyeztethető össze.

Egyszerű, logikus és tiszta gondolatmenet, ennek ellenére a mai napig sem fedezhető fel a hatása sem a világgazdasági folyamatokban, sem az uralkodó közgazdasági elméletekben.

Schumacher igazságának most egy újabb megnyilvánulására hívta fel a figyelmet a piacesprofit.hu egyik cikke, mely párhuzamot von a kőolaj és az építkezésekhez szükséges homok között. Eszerint mindkettő kitermelése súlyos környezeti ártalmakkal jár, és mindkettő készletei kifogyóban vannak.

Az emberiség jelenlegi berendezkedésében mindkettő több iparág alapját adja, de leginkább az építőipar az érintett.

A világ homokkitermelésének hetven százaléka ugyanis a beton előállítására megy el.

Fontos hozzátenni, hogy a betonkészítés szempontjából elsőrendű a homok érdessége és szemcsemérete, a sivatagi homok pedig ehhez túl apró szemű és túl sima felületű. Az agyagtartalmú homokok ugyancsak alkalmatlanok a betongyártásra.

A cikkből az is kiderül, az építkezési szempontból legjobb homokot a tengerparton, folyómedrekben, illetve homokbányák mélyén találjuk. Ennek mennyisége azonban korántsem határtalan. 

Fókuszbantermészetépítőiparélhető életbetonközgazdaságtan