2024.04.19, Péntek

Így vigyázz a sünikre!

mti, 24.hu

2018.05.06. 21:16

Elkezdődött a számukra legveszélyesebb szezon, ne száguldozzunk a kertes övezetekben. Azt is megmutatjuk, mit lehet értük tenni a kertekben.

Hirdetés

Az Orpheus Állatvédő Egyesület arra kéri az autósokat, hogy az útra tévedő sündisznókra fokozottabban ügyeljenek a kora nyári időszakban. Közleményük szerint ebben az időszakban a legtöbb úton elgázolt állat sündisznó.

Az egyébként védett állatnak minősülő sündisznó éjszaka vadászik, emiatt (is) érdemes óvakodni a gyorshajtástól a kertes övezetekben. A sündisznó mentéséhez azt javasolták, ha vezetés közben az úttesten feltűnik egy ilyen állat, a forgalom által használt területről az út szélére kell vinni. A legtöbb természetben élő sün erősen bolhás, tüskéi szúrnak, gépjárműbe tenni, hazavinni ezért sem javasolt.


Hogyan tudjuk őket segíteni a kertben?

A sünök egyébként nem túl válogatósak, férgeket, csigákat, rovarokat, rágcsálókat és gyümölcsöt egyaránt esznek, kerti megtelepedésük kiváltja a vegyszeres rovarirtást. Ennek fő feltétele a megfelelő búvóhely. A sűrű, nehezen megközelíthető bokrosok, sövények, nagy kiterjedésű talajtakaró tuják, fenyők és cserjék elsőrangú nappali rejtekhelyek számukra. Nem is beszélve arról, hogy ezek az árnyékos területek segítik számos táplálékállatuk életét is, így biztosítva számukra az élelem utánpótlást. A sünök nagyon szívesen beköltöznek a tűzifa rakások réseibe is.

Erre rátesz egy lapáttal egy kaszálatlan részt a kertünkben, ahol bőven talál magának rovarokat, gilisztákat. Emellett egy kis ivóedény is sokat segít neki, amit naponta friss vízzel töltünk meg.

A mostanában szerencsére reneszánszukat élő komposztálók a gyíkok és békák mellett a sünöknek is jó nyári és téli menedéket jelent, főleg akkor, ha a komposztáló láda aljára több rétegben elhelyezett vastagabb ágakból búvóhely labirintust alakítunk ki.

Fókuszbantermészetvédelemtermészetkertészkedéssündisznó

Ajánljuk még