2024.04.26, Péntek

Iskolabusz-program indul Budapest egyik népszerű kerületében

MTI

2018.12.19. 16:14

A kezdeményezés célja, hogy megoldja a családok utazási problémáit, környezeti szempontból fenntartható legyen és csökkentse a városi forgalmat.

Hirdetés

A kormány iskolabuszprogramot indít Budapesten, a tesztelése a II. kerületben kezdődik el 2019-ben. A program célja a fővárosban és az agglomerációban élő emberek mindennapi közlekedési problémáinak enyhítése és a közlekedés okozta terhelések mérséklése - jelentette be Gulyás Gergely, miniszter a kerületben tartott sajtótájékoztatón.

A kezdeményezés célja többek között, hogy biztonságos megoldást találjon a családok utazási problémáira, ezáltal csökkentve a családok terheit, továbbá környezeti szempontból fenntartható legyen, valamint, hogy segítségével csökkenjen a forgalom a városban, és így a környezeti terhelés is kisebb legyen a városlakók számára.

 

Több mint 10 ezer gyerek bevonásával indulhat a program

Azért a II. kerületre esett a választás a program teszteléséhez, mert ideális a koncepció kidolgozására, hiszen több mint 10 ezer gyerek tanul ott 15 állami és több magánintézményben. A gyerekek közül pedig sokan az agglomerációs településekről érkeznek az iskolákba nap mint nap. Láng Zsolt, a kerület polgármestere hozzátette, hogy:

a koncepció kidolgozásánál törekedni fognak a biztonságos üzemeltetésre, a megbízható működésre, a környezetbarát megoldások alkalmazására és a közösségi szempontok figyelembevételére.

A kormány kísérletként tekint az iskolabuszprogramra, amely, ha jól működik, egész Budapestre is kiterjeszthető lehet a későbbiekben – mondta el Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.

A jövő év első felében felmérik az érintett családok és oktatási intézmények igényeit, és az összegyűlt tapasztalatok alapján 2019 őszén a kiválasztott intézményeknél kísérleti jelleggel elindítják a tesztüzemű szolgáltatást.

A rendszer tesztelése - párhuzamosan a budapestivel - Kecskeméten és Debrecenben is megkezdődik.

FókuszbanközlekedésBudapestKecskemétközlekedésfejlesztéstömegközlekedésbuszDebrecen