2024.04.19, Péntek

Ilyen még nem volt Magyarországon - lovak gyógyítják a zuglói gyerekkórház betegeit

medicalonline.hu, mti

2018.12.13. 15:38

Pár éve még elképzelhetetlen lett volna egy ilyen terápia, ám a bámulatos eredmények a szakembereket is meggyőzték.

Hirdetés

A budapesti Bethesda Gyermekkórház két hónapja engedélyezte, hogy Magyarországon először amerikai miniló segítségével végezzenek élményterápiát a súlyos beteg gyermekek között - derül ki a medicalonline.hu cikkéből.

A speciális lovasterápia csodálatos gyógyító hatással van a rehabilitációs és neurológiai osztályon fekvő gyermekekre: megnyugszanak, vagy éppen mozgásba lendülnek a ló közelében, ami a gyógyulásukban épp szükséges.

Az MTI fotóján Emma Vertigó, a négyéves amerikai miniló látható a foglalkozás közben.

A lóterápiát dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hagyta jóvá. „A betegre figyelő gyógyító munka tabukat döntöget" - fogalmazott az orvos. "Néhány évtizede még az számított szentségtörésnek, ha a hozzátartozók bementek egy betegosztályra, és ott akartak aludni." 

A szakember azt is eredményként említette, hogy a kórházi személyzet a gyermek otthonában dolgozik. "Újabb lépés volt a jól idomított kutyák megjelenése a betegek mellett, és íme, most egy ló van a gyermekosztályon."


Liftezni, lépcsőzni is tudnak a lovak

„Az eredmények hormonális szinten igazolták az állatok stressz csökkentő, kötődést elősegítő, szív- és érrendszeri működést javító hatását - árulta el dr. Kincses-Szabó Magdolna, gyermekpszichiáter szakorvosjelölt, aki a Bethesda Gyermekkórházban kutatja az állatterápiák hatását. "Kórházunk kis bent fekvői számára a terápiás lovak jelenléte ezen felül rendkívüli motivációt is jelent a napi rehabilitációs munkához. Jobb közérzetet és kedélyállapotot biztosít számukra, valamint fejleszti a szociális és kommunikációs készségeiket is."

Az amerikai miniló jellemében és küllemében sokkal inkább hasonlít a nagy lóhoz, mint a pónihoz. "Arányosak, kecsesek, rendkívül barátságosak, megbízhatóak, kiszámíthatóak" - idézi a cikk Ács Franciska, lovasterapeutát. "Azokat az egyedeket, melyeket kimondottan terápiás célokra szeretnék használni, már nagyon korán emberközeli környezetben neveljük. Beengedjük otthonunkba, szobába, lépcsőzni, liftezni tanulnak, szűk folyosón közlekedni, így a furcsa zaj, hirtelen mozdulat, érintés számukra teljesen természetes és egyáltalán nem billenti ki nyugalmából.”

A terápiában nagyon fontos elem, hogy ezek a lovak nagyon érzékenyek és minden betegre pillanatok alatt ráhangolódnak. „Néhol csak mozdulatlanságba burkolózva átadják magukat a gyermek érintésének, máshol finom orrböködéssel érintésre, mozdulatokra ösztönzik a gyermeket.

A terápiát a ló végzi, a jelenlétével, gyermekkel való páratlan összehangolódással.”

– vallja a lovasterapeuta.

 

Fókuszbantermészetgyógyításlovaklovasterápia

Ajánljuk még