2024.04.19, Péntek

Mintha nem is a Duna mellett, hanem egy trópusi beach-en lennénk

2016.08.06. 11:44

Fehér homok, pálmafák és tiszta víz az új strandon a Lupa-tónál.

Hirdetés

A fővároshoz közel, Békásmegyertől nem egészen három kilométerre, Budakalász és Budapest között az ország egyik legnagyobb bányatavában eddig tilos volt a fürdés. Gerendai Károly azonban egy izgalmas plázst álmodott ide.

 

A száz hektáros, egy több, mint fél kilométer hosszú földnyelvvel kettéválasztott vízfelületnek egyelőre csak egy szakasza lesz elérhető, de Gerendai a jövő nyárra további bővítéseket is tervez. 

 

A Lupa-tó a közeli Lupa-szigetről kapta a nevét, a békásmegyeri lakótelep épülésekor innen bányásztak építési anyagot. A bányászat már jó ideje befejeződött, a tó pedig a mérések szerint az ország legtisztább tava. Köszönhető ez annak, hogy hiába fekszik alig néhány száz méterre a Dunától, mégis saját források töltik, vízbázisa pedig megegyezik a főváros ivóvízével. 

 

A strandon a tóba lépve métereken keresztül félméteres vízben gázolhatunk, ezért ideális a hely kisgyermekes családoknak is. Az úszók pedig 4-6 méteres vízben tempózhatnak.

Gerendaiék tervei szerint a környéken a jövőben folyamatos fejlesztések zajlanak majd, így, ha a "strandprojekt" beválik, a 100 hektáros tó köré sportpályák, vízisport-létesítmények (wakeboard-pálya, csónakázási és búvárkodási lehetőség), futópálya, kutyabarát, illetve elkerített nudista strand is kerül majd. Komolyabb fesztivált azonban nem tervez idehozni a fesztiválmágnás, ami mindenképpen jót tesz a nyugalmas környezetnek.

 

A strandon természetesen vendéglátóhelyek is nyíltak, első körben a Budapest Park Part és a Kiosk Beach jelenik meg egy egységgel, de a későbbiekben újabb, a fővárosban már komoly rajongótáborral bíró helyek is kitelepülhetnek. A természetközeli irányt azonban nekik is tartaniuk kell, így színes konténerek helyett legalább fával, vagy náddal burkolt dobozokkal találkozhatunk majd.

Az idei nyár a szervezők számára egyértelműen egy próbaszezon, komoly változásokra csak a jövő évtől számíthatunk. 

 

A felnőtt- és gyerekjegyek 2000, illetve 1000 forintba kerülnek, de 17 órától ezek az árak feleződnek, így 1000/500 forintért besétálhatunk a homokos partra. 

 

Fotók: MTI/Balogh Zoltán

 

HelyiStrandLupa-tó