2024.04.25, Csütörtök

Kalákában épült közösségi ház Szentendrén

szentendre.hu

2016.09.27. 16:11

A korábban 10 ezres, már 27 ezres város közösségi élete túlnőtt a régi kereteken. Az új kezdeményezés a virtuális világ helyett a valódi emberi kapcsolatokra és a valódi közösségre helyezi a hangsúlyt.

Hirdetés

A szentendre.hu Gyürk Dorottya kulturális alpolgármesterrel és Barbarics Péterrel beszélgetett Szentendre új közösségi helyszínéről. A cikkből kiderül, az Offline Center épülete a Kerényi parkban a volt Rodin Café átalakításával jött létre.

 

Sikeres közösségi programok adták meg az alapot

A kezdeményezés gyökerét a helyi baptista közösségprogramjai adták, melynek tagjai városfelújítási akciókat szerveztek. A Bükkös-patakon átívelő fahíd építése, vagy a patak takarítása is nekik köszönhető, emellett főleg gimnazista diákoknak szerveztek programokat. Neves előadókat, együtteseket hívtak meg, volt éjszakai kvízjáték-maraton, extrémsport-bemutató és beszélgetős est is. A sikeres rendezvényeknek azonban nem volt állandó helye.

Szentendre a korábbi 10 ezres lélekszámát az utóbbi években jócskán átlépte, ma már 27 ezren élnek itt, miközben a város infrastruktúrája alig nőtt. A pezsgő kulturális, ifjúsági és családi programokhoz nincs elegendő közösségi tér, ezért a városvezetés a nemrég felszabaduló helyszínt nem pályáztatta meg egy újabb vállalkozás számára, hanem átadta ifjúság-központú közösségi helyszínnek.

 

Minden korosztály otthona épült fel

A baptista fiatalok a programterveket a képviselő-testület jóváhagyásával idén ősztől valósítják meg. Nemcsak a fiatalokat szólítják meg programjaikkal, de rendszeres családi rendezvényekkel várnak minden korosztályt.

Az Offline Center tereinek megújítását kalákában oldották meg, nagyrészt a Baptista Gyülekezet fiataljai jöttek segíteni, de sok ismerős, barát hozzátette munkáját az épület megszépüléséhez. A beázott tetőszerkezetet megerősítették, a belső tereket barátságos színekkel, természetes anyagokkal tették hangulatossá. Új festést kapott a mennyezeti lambéria, a korábbi elegáns, de kicsit rideg kőoszlopokat faburkolattal vették körül. Új asztalok, székek, kényelmes fotelek és kanapék kerültek a belső térbe, a kandalló elé csocsóasztalok.

 

Valódi közösség és valódi emberi kapcsolatok a célkeresztben

A tervek, illetve igények tükrében pedig újabb játékok vagy sporteszközök gazdagítják majd a klubot. Kis pódiumszínpaddal egészül ki a tér, melyen hamarosan bemutatkozhatnak a fellépők. A nagy üvegablakok fölötti sínekre kerülhetnek az időszaki kiállítások művei. Az épület mellé a tervek szerint jövő tavasszal biciklitárolókat is kihelyeznek.

Az épületben ingyenes wifi szolgáltatás teszi teljessé a fiatalok komfortérzetét. „Nem célunk leszoktatni a fiatalokat az okostelefonok, internet használatáról, a cél az, hogy valódi közösségben, valódi emberi kapcsolatokat kapjanak, otthonos környezetben” – fogalmazza meg Barbarics Péter az új kezdeményezés fő irányát.

 

Sportpark is épül az épület körül

A tervek közt szerepel egy sportolásra alkalmas terület kialakítása is az épületet körülvevő parkból. A fából, kőből, természetes anyagokból készülő sporteszközökön és a körülöttük kialakított térben gördeszkázni, biciklizni, görkorcsolyázni, sétálgatni, üldögélni, beszélgetni lehet majd.

„A kivitelezésre 2018-ban nemzetközi workshopot hoznánk létre, s az alkotók a város vendégei lesznek” – foglalta össze a terveket Gyürk Dorottya alpolgármester.

SzentendreHelyiközösségi tér