2024.07.23, Kedd

Kibővítik a Budai Irgalmasrendi Kórházat

magyarepitok.hu

2017.12.05. 10:35

A fejlesztést a Grabarics Kft. kivitelezi, műemléképülethez kapcsolnak új részleget. Ezen felül a központi tömb felújítására is hamarosan sor kerülhet.

Új szárnyat kap és teljesen megújul a Budai Irgalmasrendi Kórház (BIK) – derül ki az intézmény sajtótájékoztatójából. A két különálló projektből most az építkezés indul el, az egyház saját forrásaiból építtet betegápoló szárnyat a kórház központi műemléki épülete, meglévő, déli homlokzata és a Vidra utca között. A munkálatok kivitelezésére kiírt mintegy 6,1 milliárd forintos pályázatot a Grabarics Kft. nyerte el.

 

A BIK felülnézeti látványterve (Budai Irgalmasrendi Kórház)

Ezen felül hosszabb távon, várhatóan más forrásokból a főépület felújítására is sor fog kerülni egy külön fejlesztés keretében, a BIK a 700 milliárd forintos összértékű Egészséges Budapest Program óbudai részében is fontos szerepet játszik.

 

Összhangban lesz a műemléki és a modern

A Vidra utcai fronton felépülő új részleget hangsúlyozottan modern eszközökkel és stílusban alakítják ki, miközben színeiben és arányaiban tükrözni fogja az eredeti épületet. A két épületet fedett folyosó fogja összekötni. A tervezés során éltek a műemléki jellegű kórháztömb és a dunai panoráma adta lehetőségekkel, ugyanakkor számolniuk kellett a terület régészeti jelentőségéből fakadó nehézségekkel is.

A munkaterületet októberben adták át, novemberben elkezdődött a talaj kitermelése, illetve elbontották a régi védőkerítést és a helyére új került. Jelenleg a munkatérelhatárolás zajlik az alvállalkozó Bauer Mélyépítő Kft. kivitelezésében. Itt a terület alapját alkotó nagy szilárdságú kőzetek fúrási és bontási technológiájának meghatározásán dolgoznak.

Helyiépítőipari cégekBudapestkórházfejlesztésÓbudaGrabarics Kft.