2024.07.24, Szerda

Újjászületett a Pilis egyik klassz pihenőhelye

mti

2018.08.07. 15:42

A nyáron is bővízű forrás mellé akár egész napos sütögetést is szervezhetünk. A vize az egyik legjobb ízű a Dunakanyarban.

Megújult a Visegrádról megközelíthető Kaán Károly-forrás környezete. A Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai eltávolították a korában lerakott gumiszőnyegeket, majd kőzúzalékkal burkolták a forrás környékét és a víznyerő helyre vezető utakat. Ennek köszönhetően száraz lábbal is megközelíthető a nyáron is bővízű forrás.


Nyolcvan éve építették ki

A munkálatok során felújították a tűzrakóhelyet, kicserélték a korlát egy szakaszát, valamint újrafestették a padokat. A forrást évente több tízezer ember keresi fel Visegrád vagy Pilisszentlászló felől, illetve a Spartacus-ösvényen túrázva. A kiépített környezetnek köszönhetően akár egész napos programot is érdemes ide szervezni.

A Kaán-forrás vízkifolyását 1938-ban építették ki, majd 1975-ben felújították.

A forrás vize csekély ásványi anyag tartalmú, kissé kemény, alacsony nátrium-tartalmú, ivási célra megfelelő víz, az egyik legjobb ízű a Dunakanyarban.   


A természetjárás szülőatyjáról nevezték el

A névadó Kaán Károly erdőmérnök teremtette meg a hazai természetvédelem alapjait, ő indította el az első világháborús veszteségek utáni erdőtelepítési programokat. Kaán Károly használta először a "természetjárás" fogalmát, tőle ered a ma ismert kifejezés. A visegrádi forráson kívül a térségben a budapesti Nagy-Hárs-hegyi kilátó őrzi a nevét, az Agrárminisztérium Kossuth téri árkádsora alatt pedig szobra látható.

A Pilisi Parkerdő az ország egyetlen parkerdőgazdasága, 65 ezer hektárt kezel Pest és Komárom-Esztergom megyében a Gerecse, a Pilis, a Visegrádi és a Budai-hegység, a Gödöllői-dombság, valamint a Csepeli-síkság területén. A társaság kezelésében lévő erdőket évente mintegy húszmilliónyian látogatják.

HelyiVisegrádtermészetPilistermészetjárásforrásszabadidő