2024.03.28, Csütörtök

31 éve nem volt erre példa: kistapír született a Fővárosi Állat- és Növénykertben

MTI

2018.09.05. 17:05

Az állat nemét csak pár nap múlva lehet megállapítani, ekkor kap majd nevet is.

Hirdetés

Vasárnap napvilágot látott a fővárosi állatkert kölyök tapírja. Suki, a 20 éves anyaállat nem az istállóban, hanem a Dél-Amerika kifutó hátsó részén szülte meg utódját, így azok a látogatók, akik akkor épp arra sétáltak, láthatták a tapír világra jövetelét – derült ki az MTI híréből.

A tapír születésére régóta vártak a szakemberek, hiszen utoljára 31 esztendeje volt lehetőség arra, hogy az állatkert közönsége újszülött tapírt láthasson.

Az állatkert tájékoztatása szerint a kis tapír lábra állt, rendben táplálkozik, gyarapszik, első lépéseit a gondozók meg is örökítették, a felvételekből készült kisfilmet szerdán tette közzé az Állatkert. Az állat nemét egy-két napon belül lehet majd megállapítani, ezt követően lehet majd az újszülöttnek nevet keresni.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben - kisebb-nagyobb megszakításokkal - 1890 óta foglalkoznak tapírok tartásával. Az idők során többnyire dél-amerikai tapírok képviselték ezt az állatcsoportot, de 1912-ben megesett, hogy dél-amerikai és indiai tapír is élt Budapesten egyazon időben. Hagyományos bemutatási helyük az Elefántházban, illetve egy ideig a Zsiráfházban volt, ide értve természetesen a házakhoz tartozó kifutókat is. Több mint másfél évtizede az 1997-ben átadott Dél-Amerika kifutó a lakóhelyük.

HelyiállatkertFővárosi Állat- és Növénykert