2024.03.28, Csütörtök
Egy lépéssel közelebb került az Új Duna-híd megépítése
Látványtervek: Fővárosi Önkormányzat

Egy lépéssel közelebb került az Új Duna-híd megépítése

magyarepitok.hu

2019.02.07. 10:34

Előrelépés történt a Dél-Pestet, Észak-Csepelt és Dél-Budát összekötő 2x3 sávos híd megvalósításának tervezési fázisában.

Hirdetés

Megtörtént a szerződéskötés az Új Duna-híd tervezéséhez kapcsolódóan a beruházó KBBK (Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt.) és a nyertes tervpályázók között. Amint azt tavaly megírtuk, a pályázaton az első helyezést a holland Van Berkel en Bos U.N. Studio B.V. és a brit Buro Happold Consulting Engineers P.C. közös pályamunkája nyerte el összesen 17 magyar és külföldi tervező nevezése közül.

Mostanra az is kiderült, hogy a tervezési és a hozzá kapcsolódó feladatokat tartalmazó szerződést közel 13 millió euró, tehát több mint 4 milliárd forint értékben kötötték meg - derül ki az uniós közbeszerzési adatokból.

 

A híd megvalósulásának jelenlegi fázisában az alábbi feladatokat hajtják végre:

  • tervezési előkészítő feladatok elvégzése (geotechnikai, geodéziai, hidrológiai, állapotfelmérési, környezeti, infrastrukturális tanulmányok és vizsgálatok),
  • vázlattervek, modellezések elkészítése,
  • intézkedési tervek,
  • építési engedélyezési tervek és engedélyek kiadásához szükséges tervdokumentáció elkészítése,
  • valamint a tervezői költségvetés összeállítása.

 

Közel 70 éve fennálló nehézségeket old meg a híd

Csepel és Budapest 1950-es egyesülése óta, tehát már közel 70 éve, nincs a városhatáron belül közvetlen összeköttetés a budai kerületek és a XXI. kerület között. A Megyeri híd 2006-os átadását követően most a főváros déli részén hozzák létre az új hidat, ami összeköti majd Dél-Pestet, Észak-Csepelt és Dél-Budát.

 

 

A villamospályát is tartalmazó, 2x3 sávos híd megépítése a budapesti infrastruktúra szempontjából szükségszerű, és számos előnnyel jár majd, többek közt kapcsolatot teremet a külső kerületek között, radikálisan javítva ezek megközelíthetőségét. Ezen felül az Új Duna-híd naponta 55 ezer autóval tehermentesíti majd a belváros túlzsúfolt hídjait, valamint további 6 ezer gépkocsival az Üllői út és más bevezető utak forgalmát.

HelyiBudapesthídépítésÚj Duna-híd