2024.03.28, Csütörtök
Európa egyik legkorszerűbb játszótere épül a Városligetben
Városliget Zrt.

Európa egyik legkorszerűbb játszótere épül a Városligetben

magyarepitok.hu

2019.02.06. 15:14

A tér központi eleme egy léghajó formájú mászóka lesz, valamint sebességet mérő okoscsúszda és a nagyobb gyerekeknek mászószikla és skateboard-pálya is készül.

Hirdetés

Megkezdődik Magyarország legnagyobb játszóterének kivitelezése a Liget Budapest projekt keretében, amely a park délkeleti részén, a Dózsa György út és az Ajtósi Dürer sor kereszteződéséhez közeli területen létesül majd. Az úgynevezett Nagyjátszótér több mint 13 négyzetméteren épül fel, és várhatóan idén őszre készül el. A Városligetben számos fejlesztés van folyamatban, melyekről korábban beszámoltunk.


Szinyei Merse Pál inspirálta a játszótér mászókáját

A Liget Budapest projektnek köszönhetően hét új játszótér kap helyet a megújuló Városligetben, ezek közül most az első és egyben legnagyobb játszótér munkálatai kezdődnek el. A létesítmény köré 1,5 méter magas, egyedi tervezésű kerítést emelnek, melynek összesen öt bejárata lesz – számolt be róla Baán László, a projekt miniszteri biztosa. A játszótér biztonságos környezetben, különleges felszereltséggel és korosztályokra bontott játékelemekkel várja majd a látogatókat.

 

 

A Nagyjátszótér központi eleme egy háromszintes mászóka lesz, amelyet Szinyei Merse Pál: Léghajó című festménye inspirált. A létesítményt különféle okosjátékokkal is felszerelik, ezek közt szerepel olyan csúszda, ami kijelzi, hogy mekkora sebességgel haladtak át rajta. A homokos rész egyik pontján meg lehet majd mérni az ugrótávolságot, ahol a kijelző arról is tájékoztatást ad, hogy melyik állat képes hasonló távot ugrani.


Gyerekek is részt vettek a tervezésben

A tervezési folyamatban a tájépítészek, a pedagógusok és a pszichológusok mellett gyerekek, konkrétan a Városiligeti Tanácsadó Testület tagjai is részt vettek, ezért különféle igényeket elégít ki a játszótér – a legkisebbek egy védett belső körben játszhatnak, a szüleik pedig kényelmes padokon foglalhatnak helyet.

A tervezők nagy hangsúlyt fektettek a szabad játék fontosságára, valamint arra, hogy az egyes játékelemek a természet megismerésére és tanulásra ösztönözzék a gyerekeket.

Ennek jegyében a területen kialakítanak egy homokos-vizes játszórészt is, amelyből fosszília-másolatok is előáshatók lesznek.

Gyorgyevics Benedek, a beruházó Városliget Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a különböző fogyatékkal élő gyermekek együtt tudjanak játszani egészséges társaikkal, ezért számos integrált játszóeszközt is telepítenek a parkrészre, melyeket akadálymentesen lehet megközelíteni.

 

A nagyobb gyerekeket mászófal és skateboard-pálya várja

A Városliget a nagyobb gyereknek is lehetőséget ad a szórakozásra, ugyanis a Nagyjátszótér mellett kap helyet egy úgynevezett Terepjátszó mászósziklával, skateboard pályával, mászófallal, de rollerezésre, görkorcsolyázásra és motorozásra alkalmas tereket is kialakítanak. A terület félkörívben zárt és védett lesz, ahol a tér tagoltságát kihasználva helyezik el az egyes játékzónákat. Egy félreeső részen egy pumptrack pálya is helyet kap, itt gyakorolhatnak majd a BMX kerékpárosok.

A Nagyjátszótéren gyerekbarát, integrált illemhelyeket is kialakítanak, és pelenkázásra, szoptatásra alkalmas részeket is elkülönítenek. A munkálatok során a parkrész zöldfelülete teljesen megújul, az aljnövényzetét rehabilitálják és új fákat is ültetnek.

Liget Budapest ProjektHelyijátszótérVárosliget