2024.03.29, Péntek
Átadták az 1-es villamos meghosszabbított szakaszát
Fotók: Spielmann Zoltán/Dernovics Tamás (magyarepitok.hu)

Átadták az 1-es villamos meghosszabbított szakaszát

magyarnemzet.hu

2019.07.10. 11:15

A közel 9 milliárdos projekt kivitelezési munkálatait a Colas Alterra és a Siemens végezte, amelynek köszönhetően elkészült Budapest leghosszabb, 18,3 kilométer hosszú villamosvonala.

Hirdetés

Mától használható a budapesti 1-es villamos Fehérvári út—Etele tér közti új, 1,7 kilométeres szakasza. A Colas Alterra Zrt. és a Siemens Zrt. kivitelezésében megvalósult, 8,65 milliárdos beruházás összeköttetést teremtett az Etele téri végállomáson az 1-es villamos, a vasút, a helyközi és kelenföldi buszjáratok, valamint az M4-es metró és a budai fonódóhálózat 19-es és 49-es villamosjárata között.

A projekt során meghosszabbították a kétvágányú villamospályát a Hengermalom út–Fehérvári út ideiglenes végállomástól az Etele úton át az Etele téri végállomásig, ezenkívül két új megállót építettek a Bikás parknál és a Bártfai utcánál.

A megújított szakaszt Tartlós István, Budapest főpolgármestere a mai napon ünnepélyes keretek között adta át az utasforgalom számára.

 

A képre kattintva galéria nyílik!


Ezek a fejlesztések történtek még a szakaszon

A beruházással párhuzamosan a füvesített vágányok környezetében megújultak a zöldterületek is. Átépült az Etele út 17–49. előtti tér, illetve az Etele park, ahol új sétányok létesültek, elkészült egy rendezvénytér vízi játékkal, valamint a zöldfelület is megújult.

Májusig elültették az összes fát és cserjét, valamint a kerületi fapótlásokat is elvégezték. A XI. kerületi önkormányzat a fővárosi önkormányzat beruházásához szorosan kapcsolódva a Tétényi út környéki és az Etele út északi oldalán lévő parkokat és játszótereket is megújította.

A terveknek megfelelően mintegy félezer fát és 11 ezer cserjét telepítettek az 1,7 kilométer hosszú új vonal környezetében.

 

A képre kattintva galéria nyílik meg!


Budapest leghosszabb villamosvonala készült el

Az 1-es villamos meghosszabbításával létrejött Budapest leghosszabb és legkorszerűbb villamosvonala, a most elkészült szakasszal együtt 18,3 kilométer hosszú. A vonal a kelenföldi vasútállomástól Pesten át – a Rákóczi és az Árpád hídon keresztül – vezet Óbudára, a Bécsi út/Vörösvári útig. A megújult szakasz a korábbinál több utasnak tesz lehetővé hatékony eljutási lehetőséget, Kelenföld és Pest között pedig újabb átszállási kapcsolat jött létre.

 

A képre kattintva galéria nyílik!

A projekt az Integrált közlekedésfejlesztési operatív program keretében a fővárosi önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kiemelt közlekedésfejlesztési beruházásaként valósult meg. A projekt megvalósítását az Európai Unió a Kohéziós Alapból nyolcmilliárd forinttal támogatja.


Új szerelvények is érkezenek a megújult vonalra

A villamosvonal fejlesztése a folyamatban lévő villamosjármű-beszerzéssel összhangban valósul meg: a tervek szerint 2019 végéig a CAF leszállítja azt az öt új, 56 méteres, alacsony padlós, légkondicionált, az 1-es villamos vonalán már közlekedő CAF Urbos 3/9 típussal megegyező villamosszerelvényt.

Az új járművek tovább emelik majd az utazás színvonalát, és hétköznap csúcsidőben is jelentősen javítják a fővárosban közlekedő alacsony padlós, korszerű villamosok arányát.

Az új villamosszakasz megvalósításával összhangban, a térség fejlesztésének részeként megújult a Fehérvári út a Hamzsabégi út–Lecke utca és a Csurgói út–Kondorosi út között: új burkolatot kapott az úttest és a járda is, mindkét irányban kerékpársávot alakítottak ki, továbbá új jelzőlámpás csomópont létesült az Ulászló utcánál.

 

A képre kattintva galéria nyílik!

 

Galéria

HelyiBudapestközlekedésfejlesztésColas Alterra Zrt.tömegközlekedésSiemens Zrt.