2024.03.29, Péntek
Műemléképületből születik irodaház Budapest belvárosában
Fotók: Spielmann Zoltán/magyarepitok.hu

Műemléképületből születik irodaház Budapest belvárosában

magyarepitok.hu

2019.08.20. 08:47

Az EBH INVEST a műemléképületben jövő tavaszra fejezi be a szerkezetépítési munkálatokat.

Hirdetés

Irányi Palace néven új irodaépületet alakít ki az EB HUNGARY INVEST Kft. egy meglévő műemléképületben Budapest V. kerületében, az Irányi utca 17. szám alatt. Az 1,3 milliárd forint értékű beruházás építési és felújítási munkálatai 2018 októberében kezdődtek meg.

Jelenleg a szerkezetépítés munkálatai zajlanak, amely tartalmazza az 5. és 6. emelet – a két új szint – kialakítását, valamint egy új liftakna beépítését. Ezen kívül párhuzamosan kőművesmunkák vannak folyamatban, ami válaszfalak építését, nyílászárók helyének kialakítását és a különféle faljavításokat foglalja magában.

Az építés jelenlegi fázisában homokszórásos tisztítást és vakolási munkálatokat is végeznek. Hamarosan sorra kerül a bálterem restaurálási munkáinak előkészítése, valamint a régi kovácsoltvas korlátok felújítási munkálatai is.

 

A képre kattintva galéria nyílik! (Fotók: Spielmann Zoltán/magyarepitok.hu)

 

Az építkezés speciális megoldásai közt szerepel az első emelet feletti üvegfödém-kialakítása, valamint a meglévő alap megerősítéseként elvégzett sajtolt cölöpalapozás. A kivitelező a megvalósítás során nagy hangsúlyt fektet a látszó téglafelületek és az új látszó vasbetonszerkezetek harmóniájára.


Folyamatos statikai egyeztetés szükséges

Az építkezés során a legnagyobb kihívást az épület rossz statikai állapota, illetve a kis méretű felvonulási terület jelenti. A mindennapi munkavégzés során kihívást jelent az is, hogy minden bontási munkafolyamatnál és új építési szakaszban folyamatos statikai egyeztetés szükséges.

Fontos szempont a kivitelezés során a régi és új épületrészek összehangolása is. Az épület szerkezetépítési munkái várhatóan 2020 márciusában fejeződnek be. Ezt követően belsőépítészeti munkák várhatók, jelenleg a belsőépítészeti tervezés zajlik.

 

 

Galéria

HelyiBudapestműemlékfelújításirodaBelváros-LipótvárosEB Hungary Invest Kft.Peri Kft.irodaház