2024.04.25, Csütörtök
Új székházat kapott az alkotmányvédelem
MTI/Máthé Zoltán

Új székházat kapott az alkotmányvédelem

MTI

2019.09.19. 16:48

Az új intézmény a főváros frekventált részén, a XI. kerületben épült meg.

Hirdetés

Átadták az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) új székházát a főváros XI. kerületében a Fehérvári úton, amely közel 30 milliárd forintból épült meg.

Orbán Viktor miniszterelnök az átadóünnepségen elmondta, hogy az új épületnek köszönhetően az Alkotmányvédelmi Hivatal már nem négy különböző helyszínen fog működni. Így az újonnan átadott intézményben egy helyen csoportosulnak majd a titkosszolgálat, az alkotmányvédelem és a nemzetbiztonsági szolgálat tevékenységei.

Az új épület hatszintes, mintegy 35 ezer négyzetméter alapterületű, az informatikai rendszer kialakításához 1200 kilométernyi kábelt használtak fel.

Az intézményben helyett kapott egy 300 fős konferenciaterem, valamint több mint ötven védett helyiséget alakítottak ki, és kiemelten védett tárgyalókat is építettek.

Kiss Zoltán, az AH főigazgatója elmondta, hogy a kormány 2016 májusában döntött arról, hogy egységes elhelyezést kell biztosítani az AH-nak, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központnak, valamint a Kormányzati Adatközpontnak (KAK). Azt is hozzátette, hogy az ingatlan megfelel azoknak a követelményeknek, amelyeket a kor kihívásai támasztanak, valamint a magyar és NATO-s jogszabályok, rendelkezések előírnak.

Az épület műszaki átadás-átvételét áprilisban zárták le, ezt követően az épületet alkalmassá tették a nemzetbiztonsági feladatokra.

HelyiBudapestközépület