2024.07.24, Szerda
Nőtt a keresztféléves képzésre jelentkezők száma, továbbra is népszerűek a reáltudományok
Illusztráció - Debreceni Egyetem / nepszava.hu

Nőtt a keresztféléves képzésre jelentkezők száma, továbbra is népszerűek a reáltudományok

mti.hu

2019.12.03. 16:21

Nemcsak szeptemberben, hanem februárban is indulnak felsőfokú képzések, idén 33 intézmény összesen 993 szakára lehetett jelentkezni november 22-ig.

Több mint hatezren jelentkeztek a 2020 februárjában induló keresztféléves képzésekre, továbbra is népszerűek a reáltudományok, a jelentkezők negyven százaléka ilyen képzést választott - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Schanda Tamás elmondta: nemcsak szeptemberben, hanem februárban is indulnak felsőfokú képzések, idén 33 intézmény összesen 993 szakára lehetett jelentkezni november 22-ig. A keresztféléves felvételi jelentkezési adatokat összegezték, eszerint idén mintegy 14 százalékkal többen felvételiztek ilyen képzésre, mint tavaly, 5293-ról 6023-ra emelkedett a számuk. A legerőteljesebb emelkedés az alapképzések esetében tapasztalható.

A felsőoktatási szakképzés esetében mintegy másfélszeres emelkedés figyelhető meg, a múlt évi 97 után idén már 142-en jelentkeztek ilyen képzésre.  Továbbra is népszerűek a reáltudományok, a keresztféléves képzésre jelentkezők negyven százaléka ilyen képzést választott, ezen belül műszaki szakokra 1689-en, természettudományi szakokra 98-an, informatikára 608-an jelentkeztek.

 

Január 9-ig még van lehetőség a módosításra

A mesterképzések "elsőhelyes" jelentkezéseit figyelembe véve most is a gazdaságtudományi és a műszaki szakok a legnépszerűbbek. Az első helyeken a vezetés és szervezés, a mérnökinformatikus, a gépészmérnöki, a villamosmérnöki, a pénzügy, a marketing és a műszaki menedzser képzések állnak.

Az államtitkár felhívta a felvételizők figyelmét, hogy január 9-éig tölthetik fel a még szükséges dokumentumokat - például a többletpontokat igazoló iratokat - az e-felvételi rendszerbe, vagy küldhetik meg az Oktatási Hivatalnak, és ugyancsak eddig az időpontig lehet módosítani a jelentkezési sorrenden, de csak egyetlen alkalommal.

HelyiBudapestegyetemfelsőoktatás