2024.04.20, Szombat
Éjszaka épül Budapest egyik legfontosabb projektje
Forrás: bkk.hu

Éjszaka épül Budapest egyik legfontosabb projektje

magyarepitok.hu

2020.04.22. 16:00

A fejlesztés a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg, a kivitelezést pedig a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft. végzi.

Hirdetés

Ütemtervnek megfelelően halad a Déli összekötő vasúti Duna-híd (Rákóczi híd) korszerűsítése – derül ki a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) közleményéből.  Ahogy korábban már megírtuk, a fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF beruházásában valósul meg.

A kivitelezési munkálatokat a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft. végzi nettó 36 milliárd forint értékben. A projekt során az új hídszerkezeteket a híd melletti pillérekre helyezik majd rá.

A kivitelezés következő fázisában cölöpözési és munkatér-határolási munkálatokat végeznek, emiatt április második felétől május első feléig először a budai, majd azt követően a pesti hídfők közelében is éjszakai munkavégzésre kell számítani. A fejlesztés célja a vasútforgalmi kapacitás növelése a ferencvárosi megállóban, amely közvetlenül kapcsolódik a bővülő és megújuló fővárosi Déli összekötő vasúti hídhoz.

 

A kivitelezés alatt üzemel a vasúti forgalom

A híd felszerkezetei mára leromlott állapotúak, fő tartószerkezetük komolyan károsodott. Tekintettel kulcsfontosságú szerepére, a híd átépítése nem oldható meg forgalom alóli kizárással. A meglévő felszerkezetek elbontása és az új felszerkezetek építése csak egy harmadik felszerkezet előzetes megépítését követően történhet. Ez a műszaki megoldás teszi lehetővé, hogy a kivitelezés ideje alatt a vasúti forgalom két vágányon folyamatosan üzemeljen.

 A cölöpözéshez és szádfalépítéshez a vasúti felsővezeték feszültségmentesítése szükséges, a munkálatokra emiatt csak éjszaka kerülhet sor.


A felújításra váró Déli összekötő vasúti híd (funiq.hu)

A kivitelezés az alábbi ütemezés szerint történik

A munkavégzés 21.30-tól másnap reggel 05.30-ig fog zajlani. A munkálatok a kerékpáros és gyalogos forgalmat nem érintik, a közúti forgalom a jelenleg kialakított terelés szerint folytatódik. Az éjszakai munkavégzés miatt a környéken élők türelmét és megértését kéri a vállalat.

A budai oldalon:

  • 2020. április 21-29-ig,
  • 2020. május 02-05-ig,
  • 2020. 05. 01-jén pedig szünetel a munkavégzés.

A pesti oldalon:

  • 2020. május 06-12-ig.

 

Három kilométernyi vágány újul meg

A projekt egyik fő elemeként a Keleti pályaudvar és Hegyeshalom közötti vonalon fekvő hídon a meglévő két, egyvágányos felszerkezetet elbontják és három új, egyvágányos felszerkezetet építenek a helyére.

A vasúti pálya és a kapcsolódó egyéb szakágak infrastruktúráját is átépítik: többek közt a biztosítóberendezés, a vonatbefolyásoló rendszer és a távközlés is megújul. A projektben lévő munkálatok összesen 3 kilométernyi vágány érintenek.

HelyiBudapestDuna Aszfalt Kft.hídfelújításDuna híd