2024.04.20, Szombat
Izgalmas szerkezeti megoldásokkal épülnek társasházak Angyalföldön
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Izgalmas szerkezeti megoldásokkal épülnek társasházak Angyalföldön

magyarepitok.hu

2020.08.02. 08:26

Az összességében több mint hatmilliárdos beruházásban 279 lakás jön létre, a munkálatok közel járnak a befejezéshez.

Hirdetés

Várhatóan a nyár végéig befejezi a budapesti 13. kerületben épülő társasházakat a kivitelező A-Híd Zrt. Az angyalföldi Taksony utcában a Pesti Házak Zrt. beruházásaiban egy 139 és egy 140 lakásos társasház jön létre, előbbi a Green Court Residence I., utóbbi a Green Court Residence IV. elnevezést viseli.

A fejlesztésekről Csepregi András projektvezető számolt be lapunknak. Hangsúlyozta, bár alapvetően két külön szerződéssel bíró beruházásról van szó, közös munkatér elhatárolásra és közös vasbeton résfalas munkagödör megtámasztásra volt szükség. „A két épületet ugyanis egy átjárható mélygarázs, illetve közös belső udvartér köti össze” – árulta el.

 

Képfelirat

 

Összesen 11 szinten zajlanak a munkák

Szintén közös a két lakóházban, hogy egyaránt nyolc emeleten épülnek fel lakások, minden lakás önálló erkéllyel rendelkezik. A földszinten üzletek, irodák, tárolók, közösségi terek kapnak helyet mindkét épületben; ezt kétszintes mélygarázs egészíti ki. A lakások mérete 28 és 105 négyzetméter között váltakozik.

A projektvezető a beruházások különleges elemeire is kitért.

„A homlokzat kialakítása, az izgalmasan hullámzó erkély és elválasztó falak, korlátok nem tartoznak a megszokott épületszerkezeti megoldások közé” – mutatott rá. „Ez adja mindkét épület egyediségét ebben a kerületben.”

További komoly kihívást képezett, hogy a két épület átadási határideje között csak egy hónap van, viszont a munkaterületet a Green Court Residence I. esetében öt hónappal hamarabb átvették. „Ez azt jelentette, hogy a másik projektben menet közben kellett behozni a kezdésnél adódó hátrányt.”

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu (A képre kattintva galéria nyílik)

 

Mindkét épület tetőkerttel jön létre

A szakember a projektek állásáról is részletesen beszámolt, melyeken együttesen átlagban 140-170 ember dolgozik. A 3,3 milliárd forintos szerződéses értéken épülő Green Court Residence I. esetében a két alsó szinten már megtörtént a lakások műszaki átadása a lakók számára, akik készülhetnek a birtokba vételre. Befejeződött az első emeleti tetőkert öntöző- és növénytelepítése.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu (A képre kattintva galéria nyílik)

A mélygarázson már a befejező munkákat végzik, és zajlik a parkoló helyek felfestése; míg a földszinti üzlethelyiségekben a nyílászárók beépítése folyik.

A 3,27 milliárdos szerződéses értékkel bíró Green Court Residence IV. valamivel a másik projekt mögött jár, az eredeti tervnek megfelelően. „Itt a lakások bejárati ajtajainak beszerelése zajlik, illetve a lakások belső felületképzése, valamint hideg/melegburkolása” – mondta el Csepregi András. Hozzátette, a belső udvaron a homlokzat színezéseknél tartanak, emellett az első emeleti tetőkert víz és hőszigetelési munkái is folyamatban vannak.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu (A képre kattintva galéria nyílik)


Ezeket a munkákat kell még elvégezni

Mindkét fejlesztés közel jár a befejezéshez: az első esetében augusztus vége, míg a másodiknál szeptember utolsó napja a határidő. „A Green Court Residence I. projektjében hátra van a további emeletek lakásainak műszaki átadása; továbbá a liftek melletti átrium, előtér és folyósók befejezése” – adott tájékoztatást a projektvezető. Mindezek mellett többek közt véglegesednek a földszinti üzletek, tárolók és a közösségi terek.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu (A képre kattintva galéria nyílik)

A Green Court Residence IV. esetében ezután következik többek közt a közösségi terek burkolása és szárazépítési munkái. „A lakásokban elkezdődik a beltéri ajtók elhelyezése, és folytatódnak a hideg/melegburkolások.” Ezeken túl a homlokzat befejezése és az állványzat elbontása is a feledatok között van. Továbbá a másik projekthez hasonlóan a földszinti üzletek, tárolók, közösségi terek véglegesítése; valamint az udvartér és az árkádok alatti területek burkolása.

Galéria

HelyilakásépítésingatlanfejlesztésA-Híd Zrt.