2024.04.19, Péntek
M3 metró: elkészült a felújított déli szakasz, csütörtökön átadják
Fotó: magyarepitok.hu

M3 metró: elkészült a felújított déli szakasz, csütörtökön átadják

mti.hu

2020.10.19. 08:00

Megújultak a megállók, valamint a vonali infrastruktúra: az állomásokon kívüli terek, a vágányok, a vasúti, a biztonsági, a szellőzőberendezések, a gépészeti rendszer és az utastájékoztatási elemek is.

Hirdetés

Jövő csütörtökön átadják a 3-as metró felújított déli szakaszát. A Kőbánya-Kispest és Nagyvárad tér közötti szakaszt október 22-én, 17 órától használhatják a közlekedők – derül ki a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt. (BKV) közös közleményéből.

Ahogy azt korábban már megírtuk, a déli szakasz a Kőbánya-Kispest (KöKi) és Népliget állomások közötti metróvonalat jelenti.

Ezen szakaszon 

  • az állomásfelújítási munkálatokat (KöKi, Határ út, Pöttyös utca, Ecseri út, Népliget) a Strabag Építőipari Zrt.;
  • a vágányépítési, alagúti, biztosítóberendezésekre vonatkozó és vasúti távközlési munkákat, illetve a központi diszpécser rendszerek korszerűsítési munkáit a Swietelsky Vasúttechnika Kft.;
  • az EDR országos hálózat bővítési, rádiós lefedettség kiépítési munkáit a PRO-M Zrt. kivitelezi.

A leglátványosabb változás a négy átépített állomás, ugyanakkor megújultak az alagúti terek, a pályahálózat, a vasúti és a biztonsági berendezések, a tájékoztató elemek és a metróvonal elektronikai hálózata is.

Az átadás után a metró a teljes vonalon közlekedik, ám a középső szakaszon (a Lehel tér és Nagyvárad tér között) korábban lezárt állomásokon (Arany János utca, Ferenciek tere, Corvin-negyed és Semmelweis Klinikák) a továbbiakban sem állnak meg a szerelvények. (Lapunkban az ezeken az állomásokon folyamatosan haladó munkáról rendszeresen beszámolunk.) A közlemény szerint a metróvonal rekonstrukciója a középső szakaszon folytatódik, erről a BKK és a BKV a későbbiekben ad részletes tájékoztatást.

 

 

Világosabb állomások várják az utasokat

A metró déli szakaszán 2019 áprilisában kezdődtek el a vonal- és állomásfelújítási munkák. Ennek nyomán

az M3-as metró teljesen megújult Határ út, Pöttyös utca, Ecseri út és Népliget állomása letisztult és modern látványvilágot kapott, a megállók kényelmesebbek, biztonságosabbak és a LED-es megvilágításuknak köszönhetően nemcsak világosabbak, de energiatakarékosabbak is lettek

- közölték.

A korszerű közösségi közlekedési szolgáltatás szempontjából az is fontos, hogy megújult a teljes vonali infrastruktúra: az állomásokon kívüli terek, a vágányok, a vasúti, a biztonsági, a szellőzőberendezések, a gépészeti rendszer és az utastájékoztatási elemek is.

A déli szakasz korszerűsítése 2021 végéig a teljes körű akadálymentesítés megvalósításával folytatódik.

A Határ út és Népliget állomáson már beépítették a felvonókat, a Pöttyös utcai és az Ecseri úti állomáson pedig tartanak az előkészítő munkálatok.

HelyiBudapestStrabagSwietelsky Vasúttechnika Kft.M3-as metróPRO-M Zrt.