2024.04.16, Kedd
Mintegy száz új hulladékgyűjtő jármű kezdi meg munkáját Budapesten
Illusztráció: pixabay.com

Mintegy száz új hulladékgyűjtő jármű kezdi meg munkáját Budapesten

MTI

2020.10.14. 15:18

Az új járművek drasztikusan kisebb költséggel üzemeltethetők, mint a több százezer kilométert futott régiek.

Hirdetés

Csaknem száz új, korszerű, környezetkímélő hulladékbegyűjtő jármű kezdi meg munkáját a fővárosban és agglomerációs településeken.

Karácsony Gergely főpolgármester budapesti sajtótájékoztatón elmondta: az új hulladékgyűjtő járművek megvásárlása nagyon fontos előrelépést jelent a zöld és élhető Budapest érdekében. A beszerzés a kormány, az Európai Unió és a fővárosi önkormányzat együttműködésének eredményeként jött létre.
A főpolgármester köszönetet mondott az előző városvezetésnek a projekt előkészítéséért, valamint a kormánynak és az uniónak a finanszírozásért.

 

98 hulladékbegyűjtő jármű érkezett

Az új járművek nemcsak biztonságosabbak és környezetkímélőbbek, hanem olcsóbban is üzemeltethetők - mondta Karácsony Gergely, aki megjegyezte azt is, hogy Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. nehéz helyzetben van a hulladékszállítással kapcsolatos elszámolási problémák miatt.
Közölte azt is, hogy szeretnének további járműcseréket végrehajtani az FKF-nél.
Karácsony Gergely megköszönte a hulladékszállításban dolgozók munkáját, amelyet a legnehezebb körülmények között, a koronavírus-járvány idején is végeznek.

Mártha Imre, az FKF felügyelőbizottságának elnöke elmondta, az új járművek drasztikusan kisebb költséggel üzemeltethetők, mint a több százezer kilométert futott régiek.

Első szállítmányként 98 hulladékbegyűjtő jármű érkezett, de folyamatban van egy opciós többletlehívás is 12-re, így összesen 110 járnűves lesz a flotta.

Ez mintegy 10 milliárd forintba került - közölte, hozzátéve, hogy kétféle járművet vásároltak: vannak a kommunális hulladékot begyűjtő és a lomtalanításra használható járművek.

Németh László köztisztasági járműkezelő arról beszélt, hogy a munkájukat nagyban segítik a korszerű járművek, amelyekkel a korábbiaknál sokkal kisebb zajjal lehet dolgozni.

HelyiBudapesthulladékgépjármű környezetbaráthulladékgyűjtés