2024.04.24, Szerda
Akadálymentességi, biztonsági és zöld szempontok is érvényesültek: megújult a Rózsa utca Újpesten
Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Akadálymentességi, biztonsági és zöld szempontok is érvényesültek: megújult a Rózsa utca Újpesten

magyarepitok.hu

2021.12.27. 08:00

A IV. kerület egyik legfontosabb észak-déli útszakasza megérkezett a ’70-es évekből a XXI. századba. A kivitelező SWIETELSKY nem csupán technikai feladatként tekintett az újpesti Rózsa utca felújítására, hanem az azt használók szerteágazó preferenciáit is figyelembe vette.

Hirdetés

Már át is adták a BKK beruházásában megújult Rózsa utca Munkásotthon utca és Görgey Artúr út közötti szakaszát. A SWIETELSKY Magyarország Kft. június óta dolgozott a rekonstrukción.

Az esélyegyenlőség jegyében minden átkelőnél süllyesztett szegélyeket és taktilis jeleket alkalmaztak. A mozgás- és látáskorlátozottak érdekében a terveket rehabilitációs szakmérnök véleményezte. A kerékpárosoknak jól látható sávokat hoztak létre.

 

Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

 

Az öt új biciklitároló mellett szintén bringabarát megoldás, hogy a korábbi kétszer két sáv helyett irányonként egy-egy sáv áll az autósok rendelkezésre. Kerékpárral így biztonságosabb lett a közlekedés és parkolóhelyeket is kialakítottak. 

 

 

A közvilágítást egyedi oszloptípussal oldották meg 

 

A közösségi közlekedés is kiemelt szempont volt. Összesen négy buszmegálló és három buszváró újult meg, az érintett helyeken pedig bazaltbetonos útszerkezetet építettek, hogy megakadályozzák a nyomvályúk kialakulását.

 

 

Az Árpád úti csomópont is biztonságosabb lett: a Rózsa utca új jobbra kanyarodó sávot kapott, az üzletház előtt pedig három méterrel ki is szélesítették az útburkolatot, amely szintén kanyarodó sáv kialakítására adott lehetőséget.

 

 

A közvilágítást egy Magyarországon eddig még nem alkalmazott oszloptípussal oldották meg; ennek kényelmi és biztonsági jelentősége is van. Ahogyan annak is, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek ajánlása nyomán az útszegélyhez igazodó felül-, illetve oldalbeömlős víznyelőket helyeztek el.

A munkálatok júniusban kezdődtek, december 10-én pedig megtörtént a műszaki átadás. A Budapesti Közlekedési Központ megbízásából létrejött fejlesztés további jellemzője, hogy a zöld szempontoknak megfelelően cserjéket telepítettek és 42 fát is ültettek.

Galéria

HelyiBudapestútfelújításSwietelsky Magyarország Kft.kerékpáros fejlesztés