2024.03.19, Kedd
Eldőlt: márciusban érkeznek a BKK időalapú jegyei
Fotó: BKK/Nyirő Simon

Eldőlt: márciusban érkeznek a BKK időalapú jegyei

Budapesti Közlekedési Központ

2022.01.27. 09:14

Az időalapú jegyek kizárólag digitális formában lesznek elérhetők, papírváltozatban nem.

Hirdetés

Döntött a Fővárosi Közgyűlés, tavasztól már 30 és 90 perces időalapú jegyekkel is utazhatunk a BKK járatain. Ezeket a digitális termékeket a nevükkel ellentétben – a használati feltételek miatt – valójában akár 60 és 120 percig is lehet majd használni.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a Fővárosi Közgyűlés a január 26-i, szerdai ülésén Karácsony Gergely főpolgármester előterjesztésében napirendre vette az időalapú jegyek bevezetését. A testület támogatta a városvezető javaslatát, így tervek szerint márciustól már elérhetők lesznek a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain használható időalapú jegyek.

 

Az időalapú termékek két induló jegytípusa:

• 30 perces jegy (530 Ft)

Egy hagyományos vonaljegy ára 350 Ft, aki tehát akár csak egyszer is átszáll egy másik járatra – vagy oda-vissza utazik ugyanazon a vonalon –, annak már megéri inkább a 30 perces jegyet használnia a vonaljegy helyett.

• 90 perces jegy (750 Ft)

Kiválóan alkalmas valamilyen ügyintézéssel egybekötött utazásra, érvényességi idejébe még egy oda-vissza út is beleférhet, hiszen bármelyik irányba érvényes.

Az időalapú jegyek bevezetése előtt a jól ismert, hagyományos vonaljegy is elérhetővé válik digitális formában, amely ugyancsak sokaknak nyújthat majd segítséget az utazásaik során.
 


Hogyan működik az időalapú jegy?

Az időalapú jegyek kizárólag digitális formában lesznek elérhetők, papírváltozatban nem. A sokak által ismert klasszikus vonaljeggyel ellentétben ezek a jegytípusok nem korlátozzák az átszállások számát, bármennyiszer használhatók, ráadásul bármilyen irányba, akár oda-vissza is lehet velük utazni. Az időalapú jegyek ugyanazokra a BKK-járatokra lesznek érvényesek, mint egy vonaljegy. A Volánbusz „kék” járatain a teljes vonalon, a MÁV-HÉV vonatain pedig Budapest közigazgatási határán belül elfogadják majd azokat.

A jegy érvényessége a járműre történő felszálláskor vagy a metró területére történő belépéskor indul az első kódbeolvasással.

Az időalapú jegyekkel minden – érvényességi időn belül – elkezdett utazást be lehet fejezni, még akkor is, ha az tovább tart, mint 30 vagy 90 perc. Tehát a 30 perces jeggyel 29 perc 59 másodpercig, a 90 perces jeggyel pedig 89 perc 59 másodpercig fel lehet szállni egy újabb BKK-járatra, és azzal el lehet utazni Budapest határán belül bármeddig. Azaz a felszállásnál kell figyelni a megfelelő időpontra. Így előbbit – bizonyos esetben – akár 60, utóbbit akár 120 percig is használhatják a BKK ügyfelei. Tehát például a félórás jegy nem válik érvénytelenné a 30 perc leteltét követően, a jegy érvényessége ugyanis addig tart, amíg az utas a 30 percen túli időszakban le nem száll a járműről.

HelyiBKKBKVbuszutazástömegközlekedés