2024.04.13, Szombat
Tavaszi kihívásra várja a kirándulókat az Országos Erdészeti Egyesület a Pilisben
Fotók: Pilisi Parkerdő Zrt.

Tavaszi kihívásra várja a kirándulókat az Országos Erdészeti Egyesület a Pilisben

MTI, Pilisi Parkerdő Zrt.

2022.04.04. 16:09

Tavaszi kihívásra várja a kirándulókat az Országos Erdészeti Egyesület Sportolj tudatosan az erdőben - Fuss az erdész szemével címmel a Pilisben.

Hirdetés

Az Agrárminisztérium támogatásával megvalósuló programsorozat résztvevői az erdész szemével járhatják és láthatják az erdőt, így alaposabban megismerhetik életét. Egy-egy kihíváshoz számos érdekességet rejtő, mintegy 10 kilométeres útvonal tartozik, amelyen az aktuális feladatokat mutató, QR-kódokkal ellátott ideiglenes turistajelzések kalauzolják a sportolókat - közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. hétfőn az MTI-vel.

A május végéig teljesíthető tavaszi kihívás Pilisborosjenőről indul és oda tér vissza. A kör teljesítése közben a kihívás az, hogy a résztvevők olyan erdei élőlényről - ez lehet virág, fakadó levél, rovar, madár, emlős - készítsenek képet és küldjék el az [email protected] címre, amely számukra a leginkább szimbolizálja a tavaszt.

Fotók: Pilisi Parkerdő Zrt.

 

A pilisiborosjenői Föld utca és Határ út sarkáról induló és ide visszaérkező 10,7 kilométer hosszú útvonal szintemelkedése mintegy 327 méter.

Az indulástól az első látnivaló a Kevélyhegyi tanösvény Kálváriája, majd a Teve-sziklának nevezett kettős ágú szirt következik, amely az egykori kőfejtő területén áll. Tovább haladva immár lefelé, az útvonal talán legismertebb - bár nem erdei kötődésű - egyik attrakciója az egri vár másolata, amelyet az Egri csillagok című film forgatásához építettek az 1960-as években.

Ezután az útvonal olyan erdőrészletben halad, amely egy ritka és védett, úgynevezett reliktum növényfajnak, a hegyi tarsókának ad otthont.

 

Fotók: Pilisi Parkerdő Zrt. - az egri vár másolata


A túra útvonala részben Pilisborosjenő lakóövezetének határán vezet, ahol a Pilisi Parkerdő - az önkormányzattal és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal kötött megállapodás értelmében - 25 hektáros, cser és kocsánytalan tölgy főfafajú kísérleti örökerdőt hoz létre.

 

 

HelyiPilisi Parkerdőkiránduláserdő