2024.04.20, Szombat
Újabb fontos szakaszához érkezett a zuglói Vezér utca felújítása
Fotók: bkk.hu

Újabb fontos szakaszához érkezett a zuglói Vezér utca felújítása

Budapest Közlekedési Központ

2022.10.06. 14:00

A Colas Út Zrt. kivitelezésében a felújítási munkák jelentősebb forgalomkorlátozással járó része már novemberre elkészülhet a XIV. kerületi Füredi utca és a Fogarasi út közötti több mint 800 méteres útszakasz felújítása során.

Hirdetés

Újabb szakaszába lép a XIV. kerületi útfelújítási projekt, amelynek keretében átépül a Fogarasi út és a Füredi utca közötti, több mint 800 méter hosszú útszakasz, amely a lakók, illetve a környéken közlekedők számára is biztonságosabbá válik. A tervezett ütemben halad a szegélyépítés és a parkolók felújítása, a vízvezeték-kiváltás jelentős része pedig már elkészült – derült ki a Budapesti Közlekedési Központ sajtóközleményéből.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a projekt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) beruházásában, a Colas Út Zrt. kivitelezésében valósul meg. Ennek keretén belül jelentős változások történnek az érintett útszakaszon, ahol a két forgalmi irányt jelenleg is középen kialakított parkolók választják el egymástól.
 

 

A tervezettnél előbb elkészülhet a Vezér utca Füredi utca felé vezető oldala

Mint írják, a munkálatok következő szakaszában október 8-ától teljes szélességben lezárják a Vezér utca Füredi utca felé vezető oldalát. Ennek köszönhetően az érintett útszakasz burkolata a tervezettnél előbb, már novemberig teljesen megújul. A Fogarasi út felé továbbra is egy sávon haladhatnak a járművek, és a közösségi közlekedés járművei is változatlan útvonalon közlekednek.

A kivitelező szakemberei folyamatosan biztosítják a kereszteződésekben a gyalogosok átjutását, mindemellett a Tihany téri kereszteződést sem zárják le, hogy az ott lévő óvoda továbbra is megközelíthető legyen gépjárművel.

A munkák újabb ütemének végeztével a Vezér utca Füredi utca felé vezető oldalát teljes szélességben átadják a forgalomnak.

 

Térkép: BKK

Biztonságosabb és zöldebb lesz a zuglói útszakasz

A teljes beruházás során ugyanakkor más feladatok is megvalósulnak. A Vezér utcán a jelenlegi forgalmi sávok közül egy-egy átalakul és új funkciót kap: parkolót és kerékpársávot alakítanak ki, új járdákat építenek, illetve taktilis figyelmeztető és tájékoztató burkolattal is biztosítják majd az akadálymentes és biztonságos közlekedést.

A szakemberek mindemellett teljesen megújítják a Vezér utca burkolatát és a Fogarasi úti csomópontot, korszerűsítik a közvilágítást, részben újakra cserélik a trolibusz-felsővezetékhálózat oszlopait és elvégzik a szükséges közműkiváltásokat is.

Ezen felül egy nagyobb zöldövezet kialakítására is figyelmet fordítanak, a felújítás következtében 5906 négyzetméteren végeznek füvesítést, továbbá közel 50 darab fát, valamint 8300 cserjét is elültetnek a beruházás során.

Változik az autóbuszok és a trolibuszok útvonala

A közleményben felhívják a figyelmet arra is, hogy az érintett közösségi közlekedési járatok, vagyis a 31-es, a 131-es, a 144-es, a 231-es és a 231B autóbuszok, valamint a 82-es és a 82A trolibuszok módosított útvonalon járnak október 8-ától, szombattól. Ennek megfelelően az alábbi változásokra kell számítani:

A 31-es autóbusz az Örs vezér tere felé a Fogarasi út és a Füredi utca között a Csertő utcán közlekedik, ezért nem érinti a Fogarasi út megállóhelyet, megáll azonban a 80-as trolibusz Zsálya utca megállójánál.

A 131-es, a 144-es, a 231-es és a 231B autóbusz az Örs vezér tere felé a Fogarasi út és a Füredi utca között a Csertő utcán közlekedik, ezért nem érinti a Fischer István utca, a Fogarasi út és a Tihamér utca megállóhelyeket, megáll azonban a 80-as trolibusz Zsálya utca és Csertő utca megállóinál.

A 82-es és a 82A trolibusz az Örs vezér tere felé ugyancsak a Csertő utcán közlekedik a Fogarasi út és a Füredi utca között, ezért nem érinti a Fogarasi út és a Tihamér utca megállóhelyeket, megáll viszont a 80-as trolibusz Vezér utca/Fogarasi út és Csertő utca megállóinál.

A Vezér utca korszerűsítése júliusban kezdődött, és előreláthatóan 2023 tavaszáig tart.

HelyiBudapestútfelújításcsomópontZuglóColasBKK