2024.04.28, Vasárnap
Az üvegcipő című darab hazatér a Vígszínházba
Fotó: Vígszínház

Az üvegcipő című darab hazatér a Vígszínházba

MTI

2023.09.24. 10:00

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi-testvérek átiratában tér vissza a teátrumba. Az élő zenével kísért előadás főbb szerepeiben Waskovics Andrea, Stohl András, Kovács Patrícia és Medveczky Balázs lép színpadra.

Hirdetés

"Egy különös szerelmi négyszög törékeny emberi viszonyokkal és sorsokkal, középpontban egy álomvilágban élő kis cseléddel, akinek a mesebeli ideái mégis valósággá válnak" - olvasható a darabról a Vígszínház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, Irma, a Józsefváros Hamupipőkéje nem gazdag királyfiról álmodik: ő egy szegény asztalosba, Sipos Lajosba szerelmes, reménytelenül. De a mogorva iparosmestert már más is kiszemelte magának: Adélnak, a panziósnőnek még házassági tervei is vannak, miközben fiatal szeretője karjaiban keresi a boldogságot.

Molnár Ferenc vígjátéka ironikus, szívfacsaró mese, amely meghódította nemcsak a magyar, de a külföldi színházak közönségét is.

A közleményben az Adélt alakító Kovács Patríciát idézik, aki elmondta: a darab mindent tud a szerelemről, annak abszurditásáról, szépségéről és kegyetlenségéről. Egy ilyen anyaggal dolgozni egy olyan rendezővel, aki zsigerileg mozgatja meg az embert nézőként és színészként is, csodálatos érzés - tette hozzá. "Ez az a színházi nyelv, ami miatt anno színész akartam lenni" - mondta a művész.

Mohácsi Jánost is idézik, aki úgy fogalmazott: Az üvegcipőben olyan konfliktusokkal szembesülhetünk, amelyek mindannyiunk számára ismerősek.

"A Molnár-szöveg felett nyelvileg azért itt-ott elröppent az idő, ahhoz hozzá kellett nyúlni, és komoly változtatásokat eszközöltünk a második felvonás szerkezetében is" - mondta a rendező, kiemelve, hogy a zene, amely Molnárnál a második felvonás végére korlátozódik, náluk a Szakértők zenekar élő muzsikájával átszövi az egész előadást.

A Sipost alakító Stohl András élete egyik legnagyobb élményének tartja ezt a szerepet és munkát. "A próbafolyamat során abszolút védőháló nélkül megyek a rendezővel. Abban próbálok létezni, amit ő felvázol" - fogalmazott.

Elmondta: szándékuk az volt, hogy Sipos Lajos ne legyen az első pillanattól egy elesett, kedvelhető figura. "Legyen egy pokróc, egy olyan fickó, akinek nem tudjuk, hogy mi a titka" - mondta, hozzátéve: később, ahogy halad előre a történet, a néző rájön, hogy mitől ilyen rosszkedvű ez az ember.

A Sipos úrnak mindent elnéző, a szerelemért minden akadályt legyőzni képes Irma szerepében Waskovics Andrea lép színpadra. A művész elmondta: Irma olyan mintha nem ebben a világban létezne. Imád színházba járni, s az ott látott darabok, az erős szenvedélyes érzelmek, a költészet óriási hatással vannak rá.

"Kicsit olyan, mint egy kisgyermek. Naiv és őszinte, a szíve még tiszta". (...) "Hiába alázzák meg, hiába nagy körülötte a nyomás, ő nem törik meg, hanem megerősödik" - mondta szerepéről.

Az üvegcipő az egész évadban látható lesz a Vígszínházban, októberben 3-án, 4-én, 7-én, 19-én, 31-én, novemberben 12-én és 16-án játsszák.

HelyiVígszínházBudapest