2024.04.27, Szombat
Egy hónapon át várja a közönséget Budapest első Köztéri Kortárs Művészeti Biennáléja
Kép: Budapest Galéria

Egy hónapon át várja a közönséget Budapest első Köztéri Kortárs Művészeti Biennáléja

MTI

2023.09.23. 10:00

Péntektől egy hónapon át várja izgalmas kortárs alkotásokkal, programokkal és közösségi élményekkel Budapest első Köztéri Kortárs Művészeti Biennáléja, a Flaszter a közönséget.

Hirdetés

A szervezők MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Flaszter tíz helyszínen köztéri műalkotásokat, performanszokat, eseményeket, találkozásokat hoz létre azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet Budapest elfeledett történeteire, új lehetőséget adjon az emlékezésre, a város más szempontú megtapasztalására, a láthatatlan közösségek bemutatására és új kapcsolatok teremtésére.

Az eseményt a Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulóját ünneplő Budapest 150 programsorozat részeként, hagyományteremtő jelleggel rendezik meg a Budapesti Történeti Múzeum - Budapest Galéria koordinálásában.

A szervezők közleményükben kiemelik, hogy a fesztivál teljes időtartama alatt látható lesz a Margitsziget futókörén Petrányi Luca projektje, amely az egykori Nyulak szigete névadója, Szent Margit elfeledett történetét dolgozza fel kortárs megközelítésből. Szeptember 24-én és október 21-én pedig Szigetkör Szent Margittal elnevezéssel közös futásra is várják az érdeklődőket.

Mint írják, Budapest számos közintézményén, társasházán, villaépületén találhatók szoborfülkék, a fesztivál ideje alatt három ezek közül művészhallgatók jóvoltából helyspecifikus képzőművészeti alkotásokkal telik meg Antal Balázs képzőművész kezdeményezésére. Deák Anna, Sarfenstein Ditta és Szeli Kamilla alkotásai Jókai Mór és Laborfalvi Róza egykori otthonát, egy VIII. kerületi patikárius és egy III. kerületi kékfestőműhely történetét elevenítik fel.

Az Elvis Presley parkban lesz látható Horváth Gideon munkája, az Emlék, ami lehetett volna, amelyben a művész az elrejtett szökőkútba tervezett méhviasz szobrokkal és kapcsolódó eseményekkel a be nem teljesült kapcsolatoknak, a fel nem vállalt és elhallgattatott, nem-normatív szerelmeknek állít emlékművet. A Blaha csomópontjában Sugár János Elnézést című projektje ukrán-magyar nyelven hívja fel a figyelmet a bocsánatkérés napjainkban egyre ritkábban gyakorolt gesztusára.

A közleményben felidézik, hogy a fauszodák Budapesten az 1810-20-as évektől egészen a második világháborúig biztonságosan elérhetővé tették a szabadvízi fürdőzést a Dunán. A Flaszter ideje alatt ezek történetét dolgozza fel a Város és Folyó Egyesület (Valyo): a budai és a pesti rakpartokon az egykori fauszodák helyét jelölve két installációt, valamint az egyesület által kifejlesztett kukucskáló dobozokat, úgynevezett SKUBI-kat helyeznek ki. Az egyesület szeptember 23-án száraz úszóedzést, szeptember 30-án, október 7-én és 21-én kerékpártúrát, október 14-én pedig filmvetítést szervez.

Bogyó Virág és Madácsi Flóra a játszóutcák hagyományát újrateremtő többnapos akcióval készül: Játszóutca?! elnevezésű projektjük során Budapest egyik első játszóutcáját, a VII. kerületi Barát utcát szeptember 29. és október 1. között, szeptember 27-én pedig a VIII. kerületi Bauer Sándor utca Mátyás téri szakaszát zárják le az autóforgalom elől.

Bartha Márk és Borsos Luca Mozgásban a környék című projektje a helyi gimnáziumok tanulóinak bevonásával a IX. kerület köztereire és lakóira fókuszál. Szeptember 29-én és október 6-án az Angyal utcában megvalósuló nyilvános közösségi táncperformanszok során arra adnak lehetőséget, hogy a városlakók ne csak használói, hanem kritikus megfigyelői és alakítói legyenek a nap mint nap használt tereknek - áll a közleményben.

Kelemen Kristóf és Török Tímea Életvitelszerű címmel október 13. és 15. között hajléktalan emberekkel együtt valósítanak meg performatív emlékművet a Blaha Lujza téri aluljáróban, az 1989-es hajléktalansztrájk helyszínén, a közösségi színház, a dokumentumszínház és a happening határán.

A DePART társulat köztéri utazó installációja, a Ha mindenki meghallaná személyes levelek hangfelvételeit teszi hallhatóvá október 20. és 23. között a Porajmos, a roma holokauszt idején gyűjtőtáborként szolgáló Óbudai téglagyár egykori területén.

A Common Jam projekt tíz éve foglalkozik a köztéren termő és hozzáférhető gyümölcsök leszedésével és feldolgozásával, most a Flaszter keretén belül a művészek arra vállalkoznak, hogy a városlakók bevonásával elkészítik Budapest Gyümölcstérképét, október 18-án a Gellért-hegyen faültetést, október 1-jén pedig a Kapisztrán téren köztéri gyümölcsszedést és befőzést terveznek.

A biennálé teljes programja a https://budapestgaleria.hu/_/flaszter/ internetes oldalon olvasható.

HelyiBudapest GalériaBudapestprogramok