2024.09.08, Vasárnap
További 50 autóbusszal újul meg a budapesti járműpark 2025-től
Fotó: BKK/Nyirő Simon

További 50 autóbusszal újul meg a budapesti járműpark 2025-től

Budapesti Közlekedési Központ

2024.07.17. 09:00

Újabb 50 vadonatúj, csuklós autóbuszból álló flotta érkezik a fővárosba.

A BKK a lejáró operátori szerződés pótlásául közbeszerzési eljárást folytatott le közforgalmú autóbuszjáratok üzemeltetésére, ennek köszönhetően a korábban bejelentett 50 mellett további 50 modern, klimatizált, alacsony padlós és környezetbarát autóbusz áll 2025 második felétől ütemezetten forgalomba Budapesten. A BKK kiemelt figyelmet fordít a fővárosi járműpark folyamatos korszerűsítésére, az új buszok a kor elvárásainak megfelelő felszereltségükkel szolgálják a Budapesten utazók kényelmét - derült ki a Budapesti Közlekedési Központ közelményéből.

Jövőre 50 új, csuklós autóbusz áll forgalomba Budapesten annak köszönhetően, hogy eredményes volt a lejáró járatüzemeltetési szolgáltatási szerződés megújítására vonatkozó újabb közbeszerzés.

Az új járművek üzemeltetésére tavaly kiírt tenderben az ArrivaBus Kft. adta a legkedvezőbb ajánlatot, ezért az eljárás nyertese lett. A BKK és az ArrivaBus Kft. 10 éves (és további két évvel meghosszabbítható) szerződést írt alá.

Az operátor – vagyis az ArrivaBus Kft. – a Mercedes legmodernebb, alacsony padlós Citaro G típusú autóbuszaival biztosítja a szolgáltatást, ennek köszönhetően javul a fővárosi közösségi közlekedés színvonala. A jövő nyártól ütemezetten forgalomba álló járművek

  • megfelelnek a környezetvédelmi követelményeknek (Euro 6e dízel besorolásúak);
  • akadálymentes kialakításukkal biztosítják az idősebb utasok, illetve a mozgásukban korlátozottak vagy a babakocsival közlekedők igényeit, továbbá
  • olyan tulajdonságokkal és felszereltséggel rendelkeznek (tágas férőhely, légkondicionálás, fedélzeti kamerák, korszerű utastájékoztató rendszer, nagy méretű monitorok), amelyek növelik az utasok komfortérzetét és biztonságát.

A lejáró szerződés szerint üzemeltetett buszokat folyamatosan felváltó új járművek elsősorban Dél-Budán, Dél-Pesten és a Rákóczi út–Thököly út–Újpalota útvonalon közlekednek majd.

További új autóbuszok érkezése várható

A BKK kiemelt célja a színvonalas közösségi közlekedési szolgáltatás biztosítása, ezért összesen hat közbeszerzési eljárást indított közforgalmú autóbuszjáratok üzemeltetésére. Eredményes eljárások esetén az új megállapodások a 2015-től forgalomba állt 240 autóbusszal – jelenleg az ArrivaBus Kft. által – teljesített, 2025-től ütemezetten lejáró szolgáltatási szerződéseket váltják ki.

A most kötött szerződés 50 csuklós autóbusz forgalomba állításáról szól, június közepén ugyanígy 50 csuklós autóbusz üzemeltetésére írt alá szerződést az ArrivaBus Kft. Ezenkívül további 50 szóló autóbusz üzemeltetéséről is megállapodás születhet.

A Fővárosi Önkormányzat és a BKK elkötelezett a fenntartható működtetés, a mindenkit megillető tisztább levegő és az élhető Budapest megteremtése mellett. Ezért a fennmaradó 90 busszal végzett szolgáltatás teljesítését teljesen elektromos meghajtású – 50 szóló, 20 csuklós és 20 midi – autóbuszokkal várja el. Az erre vonatkozó közbeszerzési eljárások még folyamatban vannak.

Hosszú távon is cél marad a megújítás

A fővárosi autóbuszflotta folyamatos fiatalításának köszönhetően napjainkban már csak alacsony padlós buszok közlekednek Budapesten. A BKV Zrt. autóbusz-állománya 2022 őszén 135 új járművel bővült, és 2023 májusától az ArrivaBus Kft. tulajdonában és üzemeltetésében összesen 150 korszerű jármű állt forgalomba. Ennek ellenére még mindig csaknem 300 korszerűtlen autóbusz jár Budapesten, ezért a Fővárosi Önkormányzat és a BKK célja továbbra is az autóbuszpark megújítása és folyamatos frissítése.

Az elmúlt években indított járműparkfejlesztés jelentősen javította a fővárosi közösségi közlekedés színvonalát, sőt

  • a következő években 51 modern, alacsony padlós és légkondicionált CAF-villamos érkezik a fővárosba az Európai Unió társfinanszírozásával, és a BKK már dolgozik annak a tendernek a kiírásán, amelyiknek köszönhetően akár további 110 új, korszerű villamos érkezhet a fővárosba, valamint
  • további 160 új trolibusszal egészülne ki a jelenlegi járműpark; az ehhez szükséges előkészítő lépéseket már megtette a BKK.
HelyiBudapestBKKBKVautóbuszközlekedéstömegközlekedésautóbuszpark megújulás