2024.04.20, Szombat

Gasztronómiai filmekkel és koncertfilmmel startol a Müpamozi idei szezonja

MTI

2018.09.30. 11:24

A program különlegessége az Az utolsó ember című némafilm vetítése lesz, amit Karol Beffa zongoraművész élő kísérettel zenésít meg.

Hirdetés

Legendás gasztrofilmek és az első Oscar-díjas színésszel, Emil Jannings-szel készült Az utolsó ember (Der letzte Mannt) című alkotás is látható lesz a Müpamozi idei, október elsején kezdődő szenzonjában – derült ki az MTI híréből.

A gasztronómiai élvezetek számtalan rendezőt megihlettek már a filmtörténetben, idén ezek közül nyújt válogatást az október 1-jén induló Müpamozi vetítéssorozat új szezonja, melynek házigazdája idén is Réz András filmesztéta lesz.

Régi és új klasszikusok az ételek bűvöletében

A sort az 1973-as cannes-i filmfesztiválon hatalmas botrányt kavart A nagy zabálás nyitja, majd Luis Bunuel A szabadság fantomja című provokatív alkotása követi október 15-én. Nem hiányozhat a sorból a Monty Python utolsó nagy filmje, Az élet értelme sem, amelyet november 5-én vetítenek, november 19-én pedig Terry Gilliam Brazil című klasszikusa mesél különleges szemszögből a gasztronómiáról és az életről.

December 3-án a Karen Blixen regényéből készült Babette lakomájából kiderül, hogyan képes egy fogadás ráébreszteni egy közösséget az élet szépségére, de gazdagítja a programot az 1989-es Peter Greenaway-opusz A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője is december 17-én. A Bunuel és Almodóvar filmek hangulatát idéző spanyolosan pikáns Sonka, sonka január 14-én, Tartantino kultikus Ponyvaregénye pedig január 28-án kerül a vászonra.

Nem hiányozhat a sorból a Johnny Depp és Juliette Binoche főszereplésével készült Csokoládé és a dán Anders Thomas Jensen rendezte Zöld hentesek című alkotás sem, ezeket február 11-én és 25-én lehet megtekinteni.

Némafilm élőzene kísérettel

A 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében október 9-én egy különleges vetítésen a filmtörténeti mérföldkőnek számító, 1924-es némafilmet, Az utolsó embert (Der letzte Mannt) nézheti meg a közönség. Az ikonikus Nosferatut is jegyző Friedrich Wilhelm Murnau rendezte munkát az 1958-as brüsszeli világkiállításon a világ 12 legjobb filmje közé választották. Főszereplője az az Emil Jannings, aki elsőként vehette át a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat az Amerikai Filmakadémiától.

A film felújított változatához a francia zeneszerző és zongoraművész, Karol Beffa komponált új zenét, aki a koncerten zongoristaként maga is színpadra lép Filip Presseisen orgonaművész és a Budapest Sound Collective társaságában.  

KultúrakultúrazeneMÜPAfilmgasztronómia