2024.07.21, Vasárnap

Országos

Csapadékosan indul a hét, kiadós esőre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

2024.03.11

Csapadékosan indul a hét, többfelé kell esőre és néhol erős szélre számítani, de marad az enyhe idő fagymentes éjszakákkal és napközben jellemzően 10 Celsius-fok feletti hőmérsékletekkel. A március 15-ei nemzeti ünnepen várhatóan több órára kisüt a nap, a kora délutáni órákban 11-18 fok lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Meteorológia: ez volt a legenyhébb tél a mérések kezdete óta Magyarországon

2024.03.07

A 2023/2024-es tél volt a legenyhébb a mérések kezdete, 1901 óta, az évszak középhőmérséklete országos átlagban 3,7 Celsius-fokkal haladta meg az 1991-2020 közötti évek átlagát - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján szerdán.

Átmeneti lehűlésre és fagyveszélyre figyelmeztet a meteorológia

2024.03.05

Átmeneti lehűlésre és fagyveszélyre figyelmeztetett a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán kedden.

Változóan felhős-napos, de enyhe idő várható a tavasz első hétvégéjén

2024.03.01

Folytatódik a megszokottnál enyhébb időjárás a tavasz első hétvégéjén is: pénteken még több helyen lehet eső, majd csökken a csapadékhajlam, és gyengén felhős, napos idő várható 12-19 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Az elmúlt négy évben nőtt a fehérgólyák száma Magyarországon

2024.02.28

Mintegy tíz százalékkal növekedett a fehérgólyák száma Magyarországon egy 2023-ban végzett felmérés szerint.

Meteorológia: február második felében is melegebb van, mint a megszokott

2024.02.26

Február második felében is melegebb van a megszokottnál, a napi csúcshőmérséklet átlagosan 6 Celsius-fokkal haladta meg a szokásost - derül ki a HungaroMet Zrt. hétfői Facebook-bejegyzéséből.

Enyhe, de esős, szeles idő várható a hétvégén

2024.02.22

A megszokottnál enyhébb idő várható a hétvégén is, a hőmérséklet csúcsértéke továbbra is bőven 10 Celsius-fok felett alakul, de többször kell esőre, záporra számítani, és a szél is gyakran lesz élénk, olykor erős - derül ki az HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

KIM: szerdáig lehet jelentkezni a megújult, korszerű szakképzésbe

2024.02.20

Már csak néhány óra és lezárul az Európa-bajnok magyar szakképzésbe való jelentkezés határideje az általános iskolások számára - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kedden az MTI-vel.

Egyhetes országos ellenőrzést tart a rendőrség a közutakon

2024.02.16

Egyhetes országos akciót tart a rendőrség a közutakon. Célzottan a nehéz tehergépkocsikat és az autóbuszokat ellenőrzik majd - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata pénteken a police.hu oldalon.

EFK - Te is részese voltál! címmel hirdetnek pályázatot a program szervezői

2024.02.14

Te is részese voltál! címmel pályázatot hirdetnek a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program szervezői, akik a tavalyi év legkedvesebb emlékeit várják a látogatóktól február 25-én éjfélig.

Fővárosi és országos melegrekordok dőltek meg vasárnap is

2024.02.12

Országos és fővárosi melegrekordok dőltek meg vasárnap is - közölte a HungaroMet Zrt. hétfőn.

Harmincezer kisiskolással ismertetik meg az erdők szépségeit

2024.02.08

Lezárult a regisztráció az Iskolában az Erdő Programra, amelyre az összes vármegyéből érkezett érdeklődés.

Agrometeorológia: hiányzik a hideg a földeknek

2024.02.02

Hidegre lenne szükség, hogy a károkozók és kártevők száma csökkenjen a földeken - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Először azonosítottak szárazföldi laposférgeket Magyarországon

2024.01.31

A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Növényvédelmi Intézete és a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) kutatói először azonosítottak két szárazföldi laposféreg (planária) fajt Magyarországon - közölte az MTI-vel a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat szerdán.

Agrometeorológia: a szokottnál enyhébb és szárazabb idő várható

2024.01.25

Az ilyenkor szokásosnál enyhébb és szárazabb lesz a következő hét napban az időjárás - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki, agrometeorológiai elemzésében.

Nébih: smoothie italt hívott vissza a SIÓ-ECKES Kft.

2024.03.08

Penészgombák által termelt mikotoxin (patulin) jelenléte miatt a SIÓ-ECKES Kft. visszahívta és a forgalomból is kivonta a Sió Smoothie erdei piros bogyós vegyes gyümölcskészítményt - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.

Ismét lehet regisztrálni a vízivást népszerűsítő Happy-hétre

2024.03.06

Március 15-ig várja az iskolák és óvodák jelentkezését a vízivást népszerűsítő Happy-hét programjaira a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

Vigyázat! Újabb trükkel próbálkoznak az online csalók

2024.03.04

Vírusírtó alkalmazásra hivatkozva próbálnak a csalók hozzáférést szerezni számítógépünkhöz - figyelmeztet a Nemzeti Védelmi Szolgálat.

Meteorológia: szerdán megdőlt az országos és fővárosi hajnali melegrekord

2024.02.29

Megdőlt az országos és a fővárosi hajnali melegrekord is szerdán - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján csütörtökön.

A postaládákban fészkelő széncinegék védelmére hívja fel a figyelmet az MME

2024.02.27

A postaládákban fészkelő széncinegék védelmére hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME); a tájékoztatás szerint billenőajtóval fedett postaláda felszerelésével, valamint a környékre kihelyezett mesterséges odúkkal előzhető meg a széncinegék postaládákba való fészkelése, amely Magyarországon gyakorinak számít.

Agrometeorológia: ismét lendületet vehet a növényzet korai fejlődése

2024.02.23

Az elmúlt hét alacsonyabb átlaghőmérséklete kissé visszafogta a vegetáció idő előtti, gyors fejlődését, de az a következő napok enyhe időjárása miatt újra nagyobb lendületet vehet - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Számos településre jutnak el a Néprajzi Múzeum programjai

2024.02.21

Országszerte számos településre jutnak el a következő hónapokban a budapesti Néprajzi Múzeum kiállításai, programjai, szakmai workshopjai, projektjei a Petőfi Kulturális Program keretében.

A héten is folytatódik az enyhe, tavaszias idő

2024.02.19

Folytatódik az enyhe, tavaszias idő a héten is, az éjszakai fagyok a hét közepére megszűnnek, és a csúcshőmérséklet továbbra is jóval 10 Celsius-fok felett alakul. Hétfőn többfelé még borult lehet az ég, de aztán ismét sok napsütés várható, majd a hét második felében újra megnő a csapadék esélye - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

A hétvégén is enyhe, tavaszias idő várható

2024.02.15

A megszokottnál enyhébb idő várható a hétvégén is, a hőmérséklet csúcsértéke továbbra is 10 Celsius-fok körül lesz. Szombaton elszórtan, vasárnap a Miskolc-Szeged vonal mentén helyenként lehet kisebb eső - derül ki az HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Meteorológia: nyolc nap alatt 14 melegrekord dőlt meg

2024.02.13

Nyolc nap alatt 14 melegrekord dőlt meg február elején, ebből öt országos rekord volt, kilenc pedig fővárosi - derül ki a HungaroMet Zrt. összesítéséből, amelyet a Facebookon tettek közzé.

Több mint harminc helyszínen fejlesztik a szakképzést szerte az országban

2024.02.09

Összesen 149 milliárd forint értékben támogatják a szakmai utánpótlást biztosító intézményrendszert.

Enyhe, átlagosan csapadékos volt a január

2024.02.05

Enyhe, átlagosan csapadékos volt a január - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt.-nek az év első hónapjáról készített összefoglalójából.

OH: megjelent a Felsőoktatási felvételi tájékoztató kiegészítése

2024.02.01

Megjelent a Felsőoktatási felvételi tájékoztató hivatalos kiegészítése, amelyben - az általános felvételi eljárás rendjének megfelelően - a felsőoktatási intézmények pontosították, módosították a decemberben közzétett adatok egy részét, és új szakokat is meghirdettek - közölte az Oktatási Hivatal (OH) csütörtökön az MTI-vel.

Házi készítésű méhecskehotelekkel és darázsgarázsokkal lehet segíteni a beporzó rovarokat

2024.01.29

Február végéig érdemes elkészíteni és kihelyezni a méhecskehoteleket és darázsgarázsokat, amelyekkel erkélyen, ablakpárkányon is hatékonyan lehet segíteni már kora tavasztól a szelíd beporzók szaporodását  - tájékoztatta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az MTI-t hétfőn.

Ingyenes filmklubhálózat indult országszerte a művelődési házakban

2024.01.24

A Nemzeti Művelődési Intézettel együttműködve a Nemzeti Filmintézet országos filmklubhálózatot indított, amely 180 vidéki településre juttat el klasszikus és mai magyar filmeket rendszeres, ingyenes vetítéssorozatokkal, felkészült filmklubvezetőkkel.