2024.05.22, Szerda

Jelenleg 15 ezer hajléktalan lehet Magyarországon

MTI

2016.12.01. 08:03

85-100 százalékos kihasználtsággal működnek a szállók, de a kihűléses halálesetek kétharmada lakásban történik.

A körülbelül 15 ezer hajléktalan közül mintegy 4 ezren töltik az éjszakát az utcán - nyilatkozta Győri Péter, a Menhely Alapítvány kuratóriumának elnöke, a hajléktalanok körében évente felmérést végző Február Harmadika Munkacsoport tagja.

10-11 ezer hajléktalan szállón keres helyet magának. Országosan, egy időben az utcai szolgáltatók nyilvántartásai szerint körülbelül 4 ezer ember tartózkodik éjszaka az utcán. A fővárosban - ahol körülbelül 6500 hajléktalan van - ez a létszám jelenleg 1200-1300 ember.

Győri Péter szerint országosan a szállók 85-100 százalékos kihasználtsággal működnek, Budapesten még több száz férőhely áll rendelkezésre, de ezeken túl vidéken és a fővárosban is tudnak nyitni időszakos férőhelyeket.

A fővárosban lévő hajléktalan emberek döntő többsége a mostanihoz hasonló hideg időben már szálláson van. Akik ezek után is kinn maradnak, azoknak egy része nagyon rossz, „tulajdonképpen döntésképtelen állapotban” van. Ezek az emberek nem tudják saját helyzetüket megítélni, nekik mentőre lenne szükségük. Budapesten néhány száz ilyen ember lehet - jegyezte meg.

 

Lemerülők és kunyhóban lakók

A hajléktalanok mellett olyan emberek is vannak, akik „lemerülnek ebbe a világba”, kihasználnak hajléktalanokat, belőlük élnek. Nekik nem érdekük szállóra menni. A számuk a fővárosban száz körül lehet.

A harmadik érintett csoport a kunyhóban lakó emberek - mondta Győri Péter, hozzátéve, hogy ők nincsenek olyan nagy veszélyben, őket is rendszeresen látogatják az utcai szolgálatok. Rámutatott arra is, hogy a kihűléses halálesetek kétharmada lakásban történik. Ez elsősorban vidéken, a kistelepüléseken élő idős, beteg embereket veszélyezteti.

A közterületen élő hajléktalan emberek kétharmada a vidéki városokban van, ezért itt fordulnak elő nagy többségében a közterületi kihűléses halálesetek. Hangsúlyozta, hogy a hideg idő beköszöntével nagy lakossági odafigyelésre van szükség, a hajléktalan diszpécser telefonszámokon lehet segítséget kérni rászoruló emberek számára.

Országoshajléktalanhajléktalanszálló