2024.06.15, Szombat

50 milliárd forintnyi terményt óvhat meg évente az országos jégkármérséklés

MTI

2017.05.02. 12:02

Jövő év májusától az egész országra kiterjedően működhet majd a talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer – közölte Győrffy Balázs, a Nemzeti Agárgazdasági Kamara (NAK) elnöke az M1 aktuális csatornán kedd reggel.

A jelenleg még csak Baranya, Somogy és Tolna megyében működő rendszer fejlesztésére egyedüliként a NAK pályázott, ennek alapján várhatóan az agrárkamara működteti majd az országos jégkármérséklő rendszert. A pályázat eredménye legkésőbb június végére várható. A rendszer úgy működik, hogy az ország területét felosztják egy 10-szer 10 kilométeres négyzethálós területre, és a metszéspontokban helyeznek el jégesőelhárító talajgenerátorokat, összesen 984 darabot.

Ez utóbbi szerkezetekkel biztosítható az esetleges jégeső okozta károk mérséklése nemcsak a mezőgazdaságban, hanem például a gépkocsik és az épületek esetében is. A jégesőelhárítás során a talajfelszínen működő generátorokkal ezüstjodid kristályokat gyártanak, ezeket juttatják nagy koncentrációban a jégszemek kialakulását megelőzően a zivatarfelhőkbe. Így több jégszem keletkezik és mérsékelhető az esetleges kártétel.

A kárelhárítás a gazdálkodók számára ingyenes lesz. A költségeket - ami előreláthatólag évente mintegy 1,5 milliárd forintot tesz ki - a Kárenyhítési Alapból finanszírozzák, a mostani beruházás összköltsége pedig 1,8 milliárd forint. Mindennek nyomán évente mintegy 50 milliárd forint termelési értéket lehet megóvni a mezőgazdaságban - mondta a NAK elnöke.

Országosjégmezőgazdaság