2024.03.29, Péntek

Az összes HÉV-vonal megújul a fővárosban

mti, jarmuipar.hu

2017.06.01. 14:15

A hozzátartozó 40 éves átlagéletkorú járműállományt is lecserélik az elkövetkező 5-10 évben. A 2500 milliárdos útfejlesztés 80 százalékát már idén lefedhetik szerződések.

Hirdetés

Az ideinél is több, csaknem 1400 milliárd forint áll rendelkezésre közlekedési célokra a jövő évi költségvetésben – jelentette be csütörtökön Homolya Róbert. Az NFM államtitkárának sajtótájékoztatóján az is kiderült, a forrásból 775 milliárd forint fordítható közlekedésfejlesztésre. Arra is kitért, 2022-ig 2500 milliárd forint áll rendelkezésre a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésére, reményei szerint ennek a keretnek a 80-85 százalékát le tudják fedni az idén vállalkozási szerződésekkel.

Az álamtitkár az útfelújításokról is szólt: ezek szerint idén 60 milliárd, jövőre 40 milliárd forint áll rendelkezésre összesen mintegy 850 kilométer úthálózat megújítására.

A tájékoztatóból az is kiderült, a 2018-as költségvetés tartalmazza a több év alatt elérendő, összesen 30 százalékos bérfejlesztés fedezetét is a MÁV és Volán társaságoknál.


Két koncepció is születik a budapesti HÉV-vonalak fejlesztésére

A jarmuipar.hu azt írja, Homolya Róbert szerdán a budapesti KözlekedésVilág konferencián is szólt a közeljövőben tervezett közlekedésfejlesztésről. Ebből kiderült, a tervek szerint 5-10 év alatt valamennyi HÉV-vonalat felújítanak és lecserélik a vonatállományt. A tervezett budapesti kötöttpályás közlekedési fejlesztésekhez biztosítottak a források.

Elárulta, a múlt héten tárgyalt a kormány arról, hogy mindenáron véghezviszi a tervezett és bejelentett fejlesztéseket a HÉV-nél. Úgy fogalmazott, mindenki számára ismert a vonalak műszaki állapota: a MÁV-HÉV Zrt. gördülőállományának átlagéletkora mintegy 40 év.

Az államtitkár szerint ősz elejére két fejlesztési koncepciót fog a tárca a kormánynak előterjeszteni a témában. Kitért arra, hogy a hetekben kormánydöntés születik majd arról, hogyan valósuljon meg a Hódmezővásárhely-Szeged közötti tram-train projekt, 8 tram-train jármű beszerzése folyamatban van.


Tovább fejlesztik az Európában kiemelkedő közösségi közlekedési arányt

Az államtitkár csütörtökön az Európai mobilitási hét nyitókonferenciáján is részt vett a fővárosban, ahol a közösségi közlekedés terjesztéséről beszélt. Kifejtette, Európa legsűrűbb és legjobb közösségi közlekedése van Magyarországon, a vasúti közlekedés aránya 10 százalékos, ami a kontinensen magasnak számít. „A teljes magyarországi közlekedésben a közösségi közlekedés aránya meghaladja a 30 százalékot, ami Európában kiemelkedőnek számít, ezt tovább kell fejleszteni” – hangsúlyozta Homolya Róbert. „Az eddigi eredményekhez hozzájárult az is, hogy 2010-óta nem emelkedtek a tarifák, illetve több területen csökkentek.”

Kiemelte: a kormánynak olyan színvonalú közösségi közlekedést kell biztosítania, hogy átüljenek az emberek az autókból a közösségi járművekbe. Elmondta, a következő időszakban 900 kilométernyi vasút fog megújulni, az Irinyi tervben 2019-ig 1800 új autóbusz beszerzését tervezik.    

Helyiközlekedésfejlesztés